Ģenerālis Danfords pastāstīja, vai ASV karos Ukrainas jūrnieku labad

© AFP 2023 / SAUL LOEBГлава объединенного комитета начальников штабов Соединенных Штатов, генерал Джозеф Данфорд
Глава объединенного комитета начальников штабов Соединенных Штатов, генерал Джозеф Данфорд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienoto Valstu štābu priekšnieku apvienotās komitejas vadītājs ģenerālis Džozefs Danfords sniedzis komentārus par iespējamo militāro atbildi pēc incidenta Kerčas šaurumā.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Savienoto Valstu bruņoto spēku vadība neizskata militāras atbildes scenāriju pēc incidenta Kerčas šaurumā, kura rezultātā 25. novembrī tika aizturēti trīs Ukrainas kuģi par Krievijas robežas nelikumīgu šķērsošanu, intervijā Washington Post pastāstīja Savienoto Valstu štābu priekšnieku apvienotās komitejas vadītājs ģenerālis Džozefs Danfords, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

"Man šķiet, starptautiskajai sabiedrībai noteikti vajadzētu reaģēt diplomātijas, ekonomikas vai drošības jomā... Patlaban militāra atbilde (pēc incidenta – red.) Azovas jūrā netiek apspriesta," – militārpersonas teikto citēja RIA Novosti.

Задержанные украинские корабли доставлены в порт Керчи - Sputnik Latvija
Rinkēvičs pastāstīja, kā NATO atbildēs uz incidentu Kerčas šaurumā

Džozefs Danfords paskaidroja, ka šis jautājums nav apspriests arī ar viņa kolēģi, KF Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu.

Iepriekš vēstīts, ka ASV mediji publicēja informāciju par to, ka pēc incidenta Kerčas šaurumā Vašingtona sākusi gatavot karakuģu nosūtīšanu uz Melno jūru un nosūtījusi Valsts departamentam pieprasījumu, lai informētu par saviem plāniem Turciju. Montrē starptautiskā konvencija paredz, ka ārvalstu karakuģi var ierasties Melnajā jūrā un uzturēties tajā ne ilgāk kā 21 diennakti, taču iepriekš par to jāinformē Turcijas valdība, turklāt Melnās jūras akvatorijā var ierasties tikai noteiktas klases kuģi (to kopējā tonnāža nevar pārsniegt 30 tūkstošus tonnu).

Pirms dažām dienām ASV Valsts departamenta amatpersona paziņoja, ka Krieviju gaidot "sāpes un sekas", ja tā neatlaidīs brīvībā Ukrainas jūrniekus, kuri aizturēti Kijevas provokācijas rezultātā. Krievijas Ārlietu ministrija šos paziņojumus komentēja ar vārdiem, ka amerikāņu izteikumi atgādina "aptrakuša daktera" frāzes.

Министр иностранных дел Германии Зигмар Габриэль - Sputnik Latvija
Ukraina centusies ievilkt Vāciju karā, paziņoja Vācijas bijušais ārlietu ministrs

25. novembrī Krievijas robežsargi aizturēja trijus Ukrainas JKS kuģus, kad tie mēģināja bez atļaujas, pārkāpjot starptautiskos kuģniecības noteikumus pa Kerčas šaurumu nokļūt Azovas jūrā.

Vēlāk Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki publicēja pārliecinošus pierādījumus: Ukrainas kuģu iebrukums Krievijas teritoriālajos ūdeņos bija iepriekš ieplānota provokācija.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja, ka situācija Kerčas šaurumā ir izplānota provokācija, un uzsvēra: Krievijas robežsargi pildījuši savu pienākumu, aizsargājot valsts robežu.

Ziņu lente
0