Viedoklis

Nazis drauga mugurā: F-35 kā melns krauklis nostājies starp Lielbritāniju un ASV

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasМеждународный авиасалон "Ле Бурже-2017"
Международный авиасалон Ле Бурже-2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona nopietni apvainojusies par Lielbritānijas lēmumu ietaupīt naudu uz ASV jauno F-35 tipa iznīcinātāju iegādes rēķina. Vašingtona uzskata, ka Londona grauj Apvienotās Karalistes un Savienoto valstu jūras kara sadarbības pamatus.

Ne jau tāpēc, saka ASV, mēs pūlējāmies britu aviācijas bāzes flotes labā (starp citu, viņi patiešām pūlējās), lai angļi tagad kāptos atpakaļ. Starp citu, briti patiešām nolēmuši ieslēgt atpakaļgaitu, ironiski raksta radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans.

Šķiet, starp Londonu un Vašingtonu patiešām izskrējis kaķis. Nē, runa nav par Meju. Un runa nav gluži par kaķi – tādu teicienu izdzirdot, kara lidmašīnu ražotāji justos aizskarti par savu lolojumu, ko paši nodēvējuši par "zibeni" – viņuprāt, tas ir labākais iznīcinātājs F-35. Labi, lai jau būtu: nav izskrējis, ir izlidojis. Turklāt, iznīcinātājs ir "neredzams", tātad lidojis nemanāmi. Un tomēr Lielbritānijā beidzot pamanījuši, ka ar tādu "tehnikas brīnumu" viņi sēž peļķē. Īstus brīnumus sastrādājuši.

Депутат Национального собрания Франции Брюно Ле Мэр - Sputnik Latvija
Francijas ministrs aicina padarīt Eiropu par "impēriju"

Kā "zibens" viņus pārņēma doma par to, ka laba daudz nevajag. Taču viņi ir "parakstījušies" par 138 šīs sērijas lidmašīnu iegādi. Tie visi ir B kategorijas iznīcinātāji. Tātad, jūras bāzes lidaparāti. Starp citu, maksā 90 miljonus sterliņu mārciņu gabalā. Vārdu sakot, parēķināja debetu un kredītu un iegrima klasiskās pārdomās: two "B" or not two "B"? Nolēma, ka ne two – lielāku skaitu mašīnu vajag, pretēji līgumam ar amerikāņiem, nomainīt pret "A". Tas ir, pirkt nevis tikai klāja bāzes F-35, bet arī daļu sauszemes komplektācijas lidmašīnu. Telekanāls Sky News norādīja ticamāko iemeslu, kāpēc briti pārgājuši no ūdens uz sauszemi – tās ir lētākas par 20  miljoniem gabalā.

Tiesa, amerikāņiem nav nekas jāsaka priekšā. Viņi paši prot rēķināt. Daži pat sabiedrotā viltīgos gājienus teju vai pieskaita pie nodevībām. Ne jau tāpēc viņi būvēja britu aviācijas bāzes floti (starp citu, viņi par to rūpējās), kad Londona 2010. gadā gandrīz nolēma ietaupīt naudu uz tās rēķina, lai tagad briti kāptos atpakaļ. Briti patiešām vēlas atkāpties. Jau atkal – lai ietaupītu.

"Ja F-35 saņems karaliskie GKS, nevis flote, Savienoto Valstu acīs tā būs milzīga nodevība," – secināja Sky News sarunbiedrs, it kā lēmumu par to, vai karaliskie GKS saņems F-35A vai ne, nepieņemtu ASV.

Lai nu būtu kā būdams, Vašingtona dusmas neslēpj. Amerikāņu acīs tas nozīmē, ka atkal Pentagonam vienam pašam nāksies stiept visu slogu jūras kara avantūrās. Ož pēc liela skandāla, apgalvo britu mediji. Lai nevienu neapvainotu, viņi mēģina saprast abas puses. Amerikāņiem vajag pārdot milzum daudz F-35, lai kompensētu naudu, kas iztērēta dārgākajam lidaparātam pasaulē. Jāpārdod liels skaits un ar noteikumu: preces apmaiņa un atgriešana nav paredzēta.

M1A1 Abrams - Sputnik Latvija
Viedoklis
Polija lūdz tankus, nevis smadzenes

Taču Lielbritānijai ir tikai divi aviācijas bāzes kuģi. Lielākais – "Queen Elizabeth" pat karastāvokļa apstākļos nespēj panest vairāk nekā 24 iznīcinātājus. Standarta komplekts ir divkārt mazāks. Ko tad lai saka par "Prince of Wales". Pat gadījumā, ja F-35 līdztekus pārējām priekšrocībām būtu arī saliekamie spārni, abi kuģi nekad nevarētu uzņemt visu baru. Jautājums ir citāds – kāpēc Londona vispār noslēgusi tādu līgumu? Jā, toreiz gan laiki bija citādi – pie apvāršņa nebija ne Trampa, ne Brexit. Tāpēc nolēma palīdzēt vecākajam brālim un nopirkt pēc iespējas vairāk apšaubāmu "lidojošu dzelžu".

Bet tagad Lielbritānijai nāksies samaksāt 40 miljardus tikai par izstāšanos no ES vien. "Labdarība" jāmet pie malas. Protams, amerikāņi varētu nākt pretim saviem brāļiem – anglosakšiem. Ja jau viņiem trūkst aviācijas kuģu, varētu pārdot pārīti savējo. Kā Ukrainai – second hand. Tā taču būs lētāk.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0