Bez valdības, toties ar budžetu: Saeima apstiprinājusi grozījumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kamēr premjerministra amata kandidāti nevar izveidot Ministru Kabinetu, parlaments pieņēma pagaidu budžetu.

RĪGA, 6. decembris – Sputnik. Saeima galīgajā lasījumā apstiprinājusi pagaidu budžetu, vēsta parlamenta preses dienests.

​Saskaņā ar pieņemtajām normām, budžeta izdevumi nākamgad nedrīkstēs pārsniegt tos, kuri tika paredzēti vidējā termiņa valsts budžetā (uz trīs gadiem) konkrētajam gadam. Grozījumi bija nepieciešami, jo, tā kā jaunais gada budžets nav pieņemts, no janvāra valstij būtu tiesības izmantot tikai 1/12 daļu no iepriekšējā gada budžeta izdevumiem mēnesī. Tagad tā būs summa, ko piedāvās Finanšu ministrija.

Купюры евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Pagaidu budžets atrisinās ieilgušās grūtības Latvijas valdības izveides procesā

Kā jau iepriekš paziņoja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, šāds lēmums, pēc viņas domām, kļūs par aizejošās valdības solījumu apstiprinājumu. Pēc tam nāks jauns periods, jaunās valdības atbildības periods, kurai jau būs jāpiedāvā jauns budžets, ar izmaiņām valsts politikā, piedāvājot jaunus izdevumus un investīcijas un, protams, savu skatījumu uz to, no kurienes tiks ņemta nauda.

"Es teiktu, ka pats bīstamākais – tas ir periods starp veco un jauno valdību. Es strādāju Saeimas Budžeta komisijā, un ir redzams, ka, nesaprotot, kurš būs koalīcijā, kurš opozīcijā, kolēģi uzvedas kā potenciāla opozīcija! Tādā nozīmē, ka joprojām diskutē, piemēram, par solidaritātes nodokļa atcelšanu. Vai arī piedāvā idejas, kā paaugstināt algas (nepiedāvājot savu skatījumu, no kurienes tik ņemta nauda)," pastāstīja viņa.

Iepriekš veselības ministre Anda Čakša paziņoja, ka pēc Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdes viņa esot pārliecinājusies, ka nākamgad notiks mediķu algu palielināšana par 20%. Reizniece-Ozola pastāstīja, no kurienes tiks ņemta nauda algu palielinšānai.

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Nākamo gadu sāks bez jaunā budžeta: pedagogu un prezidenta algas varētu sarukt

"Manuprāt, mums ir divi galvenie resursi: tas ir finansējums, kuru mēs redzam jau izdevumu pārskatīšanas laikā (mēs jau esam veikuši šo darbu un atraduši vairāk nekā 50 miljonus, kurus var vai nu atstāt ministrijām, vai nu sadalīt, piemēram, veselības aprūpes nozarei), un otrs – tas, ko mēs iegūstam no ēnu ekonomikas apkarošanas. Katru gadu mēs piedāvājam pasākumus tās samazināšanai, arī tas var tikt izmantots."

Pēc viņas sacītā, pēdējo reizi šāda budžeta situācija bijusi 2003. gadā, taču kopš tā laika daudz kas ir mainījies – piemēram, Latvija ir kļuvusi par eirozonas valsti, un tai ir jāsaskaņo tās budžets ar Eirokomisiju. Taču, kā liecina citu Eiropas valstu pieredze, ar pagaidu budžetu valsts var nodzīvot arī ļoti ilgu laiku, atzīst ministre.

Ziņu lente
0