Vakcīnas trūkuma dēļ mirušā bērna vecāki vaino ārstus

© Foto : pixabayМладенец, ребенок, отец
Младенец, ребенок, отец - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas dzemdību namā K vitamīna devu pirmajā apskatē pēc dzimšanas saņem visi jaundzimušie, taču privātajos dzemdību namos situācija varētu būt citāda.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Vakcīnas trūkuma dēļ mirušā bērna vecāki apgalvo, ka privātajā dzemdību namā Harmonija neviens nav informējis par K vitamīna nepieciešamību jaundzimušajiem, vēsta LSM.lv.

Вакцинация - Sputnik Latvija
Latvijā varētu kļūt obligātas potes pret gripu

Nesen Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vietnē tika publicēta atklāta vēstule, kurā speciālisti pastāstīja par vakcīnu lielo nozīmi. Vēstule tika publicēta tādēļ, ka mēneša laikā miruši divi bērni: Viens no bērniem bija saslimis ar garo klepu un nomira smagu komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts. Otrs bērns pēc mājdzemdībām nesaņēma obligāto K vitamīna devu, tāpēc radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira, informēja slimnīca.

Pēc tam sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv tika sākta parakstu vākšana par valsts atbalsta samazināšanu vecākiem, kuri atteikušies no bērnu vakcinēšanas.

Taču viena mirušā zīdainīša vecāki LTV pastāstīja, ka ne bērna dzimšanas brīdī, ne pirmajā mēnesī mediķi nebija uzskatījuši par vajadzīgu bērnam dot K vitamīnu. To, ka K vitamīna trūkums var novest pie asinsizplūduma, bērna tēvs uzzinājis tikai Bērnu slimnīcas reanimācijā.

Bērns nācis pasaulē radību mājā "Harmonija". Vecmāte Aija Mikova pastāstīja, ka K vitamīnu te obligāti saņem tikai bērni pēc smagām dzemdībām vai neiznēsāti jaundzimušie.

Slimnīcas darbiniece - Sputnik Latvija
Brisele pieprasa vispārēju vakcināciju pret masalām

"Pārējos gadījumos izrunā ar vecākiem. Ja vecāki atsakās, ar varu K vitamīns netiek dots!" – stāsta Mikova.

Līdz Veselības inspekcijas uzsāktās pārbaudes beigām viņa atteicās atbildēt uz jautājumu, vai šajā iestādē jaundzimušā vecākiem tiek paskaidrots, kāda ir K vitamīna nozīme.

Savukārt mazuļa ģimenes ārste iedevusi nosūtījumu uz tuberkulozes poti, par K vitamīnu nav ieminējusies.

"Mēs zinājām, ka dzemdību namā dod. Mēs nezinājām to nozīmīgumu. Tieši tāpēc mēs bērna ģimenes ārstei jautājām. Viņa atbildēja – ja nav dots pēc dzemdībām, tad nav vajadzība!" – skaidro mirušā bērna tētis.

Mirušā bērna tēvs uzskata, ka par K vitamīnu būtu jāskaidro jau pirmsdzemdību kursos. Ģimene tos akurāti apmeklējusi.

Bērnu slimnīcas virsārste Renāte Snipe paskaidroja, ka K vitamīna efektivitāte pierādīta gadu desmitos, uz daudziem desmitiem tūkstošu gadījumu – tas samazina jaundzimušo mirstību.

"Līdz ar to mums nav tiesību pieņemt individuālus lēmumus un apdraudēt veselību un dzīvību. Un mēs esam atbildīgi visu vecāku priekšā. Vecākiem ir tiesības mums uzticēties un uz mums paļauties. Tāpēc mēs visus kolēģus mudinām – sekot līdzi visām vadlīnijām un neriskēt ar cenu, kas ir bērna dzīvība," - uzsvēra R.Snipe.

Медицинский шприц - Sputnik Latvija
Mēneša laikā Bērnu slimnīcā Rīgā miruši divi bērni, kam nav veikta vakcinācija

Rīgas Dzemdību namā K vitamīnu pirmās apskates laikā saņem. visi jaundzimušie – tā ir obligāta norma pēc zīdaiņa nāves, kas notika pirms astoņiem gadiem. Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Inese Bļodniece norādīja, ka Ministru kabineta noteikumi paredz: jaundzimušajiem svarīgas ir trīs devas: uzreiz, vienas nedēļas un mēneša vecumā.

Jāpiebilst, ka, barojot ar krūti, jaundzimušais K vitamīnu ar mammas pienu nesaņem - tas pievienots tikai sausajiem piena maisījumiem. Protams, tas nenozīmē, ka jāatsakās no mazuļu barošanas ar krūti, vienkārši K vitamīns jādod saskaņā ar iepriekš aprakstīto shēmu – nedēļu un mēnesi pēc dzemdībām.

K vitamīna pilieni pieejami aptiekā ar ārsta recepti. Viena deva maksā 48 centus.

Ziņu lente
0