Latvijas HES samazina elektroenerģijas ražošanas apjomus

CC0 / Gunars / Рижская ГЭС
Рижская ГЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroenerģijas ražošanas rādītāji Latvijas hidroelektrostacijās kritušies vairāk nekā par 30% salīdzinājumā ar pagājušo gadu.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina., ka 2018. gada desmit mēnešu laikā Latvijas hidroelektrostacijās (HES) saražotās elektroenerģijas apjoms ir par 33,2% mazāks, nekā šajā periodā pērn, vēsta Grani.lv.

CSP atzīmēja, ka laikā no šī gada janvāra līdz oktobrim saražotās enerģijas apjoms sasniedzis 2,277 miljardus kilovatstundu elektroenerģijas, bet šajā periodā 2017. gadā – 3,409 miljardus kWh.

Krities arī vēja elektrostaciju ražošanas apjoms – šogad tas veido 105 milj. kWh – salīdzinājumā ar pērno gadu rādītāji kritušies par 14,6%. Toties koģenerācijas stacijās saražotās enerģijas apjoms par 31,4% pārsniedzis pērnā gada rādītāju – šogad saražoti 3,261 miljardi kWh.

Elektroenerģijas padeves līnijas balstu montāža Pregoļskas TEC pieslēgumam - Sputnik Latvija
Krievija noslēdz sagatavošanos Baltijas atslēgšanai no BRELL

Pērn Latvijas HES saražojušas 4,368 mlrd. kWh, tostarp koģenerācijas stacijas - 2,968 mlrd. kWh, vēja stacijas - 153 milj. kWh.

Jāpiebilst, ka 2017. gadā Latvijas HES saražoja par 72,7% vairāk elektroenerģijas nekā 2016. gadā – lietavas nodrošināja ūdens līmeņa celšanos, un Latvijai izdevās pilnībā segt savu elektroenerģijas patēriņu. Jau decembra sākumā Latvijas HES, TES, koģenerācijas un vēja stacijas saražoja vairāk elektroenerģijas nekā visa 2016. gada laikā. Pie tam Daugavas HES un Rīgas TEC elektroenerģija tika ražota visintensīvāk.

Baltijas valstis plāno no 2025. gada atslēgties no energoloka BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija un Lietuva), lai panāktu enerģētisko neatkarību. Plānots, ka Baltijas valstu elektrības padeves līnijas tiks sinhronizētas ar Eiropas Savienības energotīkliem.

Apstiprinātais scenārijs paredz veikt sinhronizāciju caur pašreizējo savienojumu LitPol Link un jauno jūras kabeli starp Lietuvu un Poliju, kā arī sinhronajiem kompensatoriem, kuri tiks iekārtoti visās Baltijas valstīs.

Ziņu lente
0