Igaunijas augstskolas gatavojas samazināt budžeta vietu skaitu

© pixabayСтуденты
Студенты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts un Eiropas Savienības apmaksātās vietas topošajiem uzņēmējiem un juristiem pagaisīs kā rīta migla vairākās valsts augstskolās – tāda ir Igaunijas Izglītības ministrijas prasība.

RĪGA, 1. decembris — Sputnik. Tuvākajos gados Igaunijas augstskolas gaida vērā ņemams vietu skaita sarukums uzņēmējdarbības un juristu studiju kursos, vēsta Sputnik Igaunija.

Šo informāciju sniedza portāls ERR, atsaucoties uz valsts Izglītības un zinātnes ministrijas publicētajiem dokumentiem un komentāriem.

Studenti - Sputnik Latvija
Kur dodas mācīties Latvijas studenti, kuri paņēmuši studiju kredītu

Salīdzinājumā ar 2018. studiju gadu, universitātēm nāksies līdz 2021. gadam gandrīz divkārt samazināt studentu uzņemšanu bezmaksas (valsts apmaksātajos) uzņēmējdarbības un menedžmeta studijām.

Piemēram, Tartu Dabaszinātņu universitātei ieteikts samazināt studentu uzņemšanu par 50%, Tallinas universitātei – par 48%, Tallinas Tehniskajai universitātei – par 20%, Tartu universitātei – par 33%.

Tāpat ieteikts pilnībā pārtraukt juristu bezmaksas studijas lielākajā galvaspilsētas augstskolā – Tallinas tehniskajā universitātē. Līdz ar to bezmaksas augstāko izglītību jurisprudencē no 2021. gada būs iespējams iegūt tikai Tartu universitātē, vēsta ERR.

Prioritāšu nomaiņa

Izglītības un zinātnes ministrijas vicekanclers Indreks Reimands paskaidroja kardinālās izmaiņas valsts augstākajā izglītībā:

"Mēs nevaram visur mācīt visu, nevajadzīga konkurence iznīcina resursus. Galu galā tas nāk par ļaunu rezultātiem."

Ierēdnis atsaucās uz Igaunijas darbaspēka tirgus pētījumiem: tie norāda, ka darba tirgū nav nepieciešams tik liels skaits menedžmenta speciālistu.

"Viens no galvenajiem signāliem, ko esam vairākkārt saņēmuši, liecina: valstij vairāk jāapmāca inženieri un IT speciālisti," – viņš norādīja.

Ministrija apņēmusies tuvāko gadu laikā pārorientēt Igaunijas augstskolas minētajā virzienā. Augstskolas joprojām cer vienoties ar ministriju un saglabāt daļu bezmaksas studiju priekšmetu.

Tallinas universitātes prorektors Prijts Reisks pastāstīja, ka līgumi ar ministriju vēl nav noslēgti un diskusijas ir iespējams.

Naudas plūsma no Briseles sarūk

2021. gadā sāksies jauns Eiropas Savienības septiņu gadu finansiālais periods, kurā gaidāmas nopietnas pārmaiņas pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES. Neskatoties uz agrākā finanšu apjoma saglabāšanu un pat nelielu pieaugumu, naudas sadale skārusi visas ES dalībvalstis.

Всероссийский географический диктант в регионах России - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji var iesniegt dokumentus studijām Krievijas augstskolās

Piemēram, Igaunija ir viena no valstīm, kurām paredzētais atbalsts un līdzekļi no struktūrfondiem, samazināsies visbūtiskāk – par 24% no agrākā apjoma.

Jau zināms, ka no 2021. gada samazinās Eiropas Savienības programma augstākās izglītības attīstībai Erasmus – tās līdzekļus Igaunija un citu Austrumeiropas valstis izmantoja uzņēmējdarbības, menedžmenta un jurisprudences priekšmetu finansēšanai.

2017. gadā programmai Erasmus apritēja jau 30. gadskārta. Tās ietvaros augstāko izglītību ES saņēmuši aptuveni 3 miljoni studentu..

Ziņu lente
0