Mēneša laikā Bērnu slimnīcā Rīgā miruši divi bērni, kam nav veikta vakcinācija

© pixabayМедицинский шприц
Медицинский шприц - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Slimnīcas speciālisti publicēja atklāto vēstuli vecākiem, kurā atgādināja savlaicīgas vakcinācijas lielo nozīmi.

RĪGA, 29. novembris - Sputnik. Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) mēneša laikā miruši divi bērni, kuri nav saņēmuši nepieciešamās vakcīnas, informē slimnīcas vietne.

Viens no bērniem bija saslimis ar garo klepu un nomira smagu komplikāciju dēļ, jo nebija vakcinēts. Otrs bērns pēc mājdzemdībām nesaņēma obligāto K vitamīna  devu, tāpēc radās asinsreces traucējumi un asinsizplūdums smadzenēs, kura dēļ bērns nomira, informēja slimnīca.

Вакцинация - Sputnik Latvija
Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju netic vakcinācijas labumam

"Abi nelaimes gadījumi varēja nenotikt, ja medicīnas jomā strādājošie un vecāki, rūpējoties par bērnu, ņemtu vērā mūsdienīgu, uz pierādījumiem balstītu, pārbaudītu medicīnisko informāciju un praksi," – norādīja slimnīcas speciālisti.

Slimnīcas pārstāvji publicējuši atklāto vēstuli vecākiem, veselības aprūpes darbiniekiem un visiem, kam rūp bērnu dzīvība un veselība Latvijā. Tajā uzsvērts, ka vakcīnas un K vitamīna ievade ir būtiski profilakses pasākumi, kuru galvenais mērķis ir bērnu mirstības samazināšana. Vakcinācija norit pēc noteikta kalendāra, kura precīza ievērošana ir ļoti nozīmīga, lai pasargātu bērnus kritiskos attīstības posmos.

Speciālisti atgādināja, ka slimību profilakse ir bērnu tiesības, par kuru ievērošanu ir līdzatbildīgi gan vecāki, gan medicīnas profesionāļi, un atgādināja, ka vairākas slimības mūsdienās iespējams ne tikai izārstēt, bet arī novērst saslimšanas risku.

"Atsakoties no vakcinācijas, atkāpjoties no drošām, pārbaudītām un efektīvām ārstnieciskajām vadlīnijām, tieši mēs, pieaugušie un profesionāļi, apdraudam bērna dzīvību un bērna tiesības uz veselīgu dzīvi," – teikts vēstulē.

Slimību profilakses un kontroles centra rīcībā esošie dati liecina, ka laikā no 2010. gada no slimībām, pret kurām izstrādātas vakcīnas, Latvijā miruši 15 cilvēki vecumā līdz 18 gadiem. Nāves gadījumu iemesli: garais klepus, gripa, tuberkuloze, hepatīts B un strutainais meningīts. Astoņi mirušie bērni nesasniedza viena gada vecumu, seši bija 13 mēnešus līdz 7 gadus veci, viens pusaudzis bija 17 gadus vecs.

Slimnīca sagatavojusi video ierakstu, kurā galvenais ārsts stāsta par vakcīnu nozīmi.

Eiropas Komisijas organizētā aptauja liecina, ka Latvijas iedzīvotāju attieksme pret vakcināciju ir ļoti skeptiska. Latvija ir līderu trijniekā starp valstīm, kuru iedzīvotāji nav pārliecināti par vakcīnu lietderību. Tikai 68,2% iedzīvotāju to neapšauba. Zemāks rādītājs vērojams tikai Bulgārijā – 66,3%.

Pie tam BKUS Vakcinācijas ventra vadītāja Dace Zavadska atzīmēja, ka Latvijā bērnu vakcinācijas līmenis ir ļoti augsts – visu veidu vakcīnas tiek saņemtas aptuveni par 95%.

Vakcinācija - Sputnik Latvija
Latvijā pietrūkst difterijas vakcīnu

Pētījums liecina arī par to, ka uzticēšanās vakcīnām Eiropā ir viena no zemākajām pasaulē. Speciālisti uzskata, ka masveida atteikšanās no vakcinācijas apdraud sabiedrību: var atgriezties slimības, ko kopumā izdevies pārvarēt. Piemēram, 2018. gada pirmajā pusgadā Eiropā no masalām miruši 37 cilvēki, kopējais saslimšanas gadījumu skaits pārsniedz 41 tūkst. Tas ir lielākais masalu uzliesmojums pēdējo 10 gadu laikā.

ES veiktā aptauja liecina, ka vidēji 90% eiropiešu piekrīt vakcīnu nozīmei; 82,9% ir pārliecināti, ka vakcinācija ir nekaitīga, bet 87,8% - par to, ka vakcīnas ir efektīvas. Augstākie rādītāji fiksēti Portugālē – atbilstoši, 98%, 95,1% un 96,6%.

Ziņu lente
0