"Stukačiem" veicas: ierosināts ieviest atlīdzību par labu sūdzību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jauno ēnu ekonomikas apkarošanas veidu piedāvā petīcijas autors portālā Manabalss.lv.

RĪGA, 26. novembris – Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv parādījusies petīcija par samaksas ieviešanu par ziņojumiem par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nemaksātājiem.

Petīcijas autors Inguss Pušmucāns norāda, ka Latvijā joprojām daudzi uzņēmumi netiecas maksāt PVN, un tas nodara kaitējumu gan godīgiem uzņēmējiem, gan visai valstij kopumā.

Pēc iniciatīvas autora sacītā, nodokļa nemaksātājus iespējams sastapt jebkurā nozarē: tie ir gan autoservisi, gan skaistumkopšanas saloni, gan tirgi, gan atpūtas nami. Viņš apgalvo, ka bieži var nonākt situācijā, ka apmaksas brīdī, kad pārdevējs uzzina par bezskaidras naudas norēķinu, rēķinam klāt tiek pielikti vēl 20%, jo nauda ienāk oficiālā ceļā.

Евро - Sputnik Latvija
Aptauja: pie ēnu ekonomikas Latvijā noveduši augstie nodokļi

"Ēnu ekonomika gremdē gan godīgos uzņēmējus, gan valsti kopumā, jo nemaksātāju dēļ tiek celti citi nodokļi. Piespiežot visus godīgi maksāt nodokļus, radīsies papildus ienākumi budžetā, un arī jautājumi par esošo nodokļu samazināšanu ritēs raitāk," - raksta Pušmucāns.

Tāpat viņš minēja valstu piemērus, kur valdība piedāvā atlīdzību pilsoņiem, kuri palīdz apkarot noziedzību, piemēram, Norvēģija.

Iniciatīvas autors piedāvā ieviest finansiālu atlīdzību par policijas informēšanu, ka kaut kur netiek izsniegti čeki par pakalpojumiem vai pirkumiem, savukārt PVN nemaksātājiem – bargus sodus.

Pagaidām petīcija nav izraisījusi lielu Latvijas iedzīvotāju interesi, to parakstījuši vien 16 cilvēki četru dienu laikā. Lai iniciatīva tiktu izskatīta Saeimā, jābūt savāktiem ne mazāk kā 10 tūkstošiem parakstu.

Ziņojums caur lietotni

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka gada sākumā Latvijas Valsts valodas centrs (VVC) prezentēja lietotni "Valodas draugs", ar kuras palīdzību jebkurš lietotājs var nosūtīt paziņojumu par valodas normu pārkāpumu.

Tāpat, neilgi pirms Saeimas vēlēšanām, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) laida klajā speciālu mobilo lietotni, kur Latvijas iedzīvotāji var ziņot par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem. Visi ziņojumi, kuri tika iesniegti aplikācijā "Ziņo KNAB!" ir anonīmi un tiem nav iesnieguma statusa.

Ziņu lente
0