MK apstiprinājis pirmsskolas izglītības vadlīnijas: galvenais – latviešu valoda

© Foto : pixabay / tolmachoДети
Дети - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mazākumtautību bērnudārzos īpaša uzmanība tiks pievērsta latviešu valodas apgūšanai.

RĪGA, 23. novembris — Sputnik. 21. novembrī valdība apstiprināja pirmsskolas izglītības vadlīniju grozījumu projektu. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem bērnudārzi sāks strādāt 2019./20. mācību gadā, ziņo Latvijas Izglītības ministrijas vietnē.

Nākamā gada pavasarī pirmsskolas iestādes saņems jaunās mācību programmas un mācību līdzekļus, kā arī Izglītības ministrijas izstrādātos metodiskos materiālos. No 2019. gada janvāra sāksies pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu sagatavošana jaunās programmas ietvaros. Domājams, apmācības būs pieejamas 1200 bērnudārzu audzinātājiem.

Pirmsskolas izglītības jaunais saturs paredz arī būtiskas izmaiņas mācību procesā. Tagad bērni, gluži kā skolā, apgūs nevis priekšmetus, bet gan caurviju kompetences. Mācību materiāls tiks sadalīts septiņās jomās – valoda, kultūra un pašizpausme, sociālās un pilsoniskās, kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā, dabaszinātņu, matemātikas, tehnoloģiju, veselības un fiziskās aktivitātes.

депутат Сейма Гунар Кутрис - Sputnik Latvija
Deputāts: latviešu valoda visos bērnudārzos bija jāievieš jau pirms desmit gadiem

Ļoti liels uzsvars likts uz bērnu sociālo un emocionālo prasmju attīstīšanu, kas ietver sevis apzināšanos, emociju, domu, uzvedības vadīšanu, spēju saprast citus un veidot pozitīvas attiecības.

Saskaņā ar jauno pieeju izglītībā pirmsskolas mācību iestādēs, caurviju kompetenču apguvei ir jāattīsta kritiska domāšana, spēja risināt problēmas, mācīties patstāvīgi, radošā pieeja un sajūta par piederību valstij. Tas viss tiek organizēts rotaļnodarbībā. Mācību procesā bērniem piedāvās daudzveidīgos uzdevumus, kuru risināšanai tiks nodrošināts pietiekami ilgs laiks, lai bērnam būtu iespēja praktizēties, kļūdīties un atkal ķerties pie risinājuma, strādāt bez steigas un pabeigt iesākto. Uzmanība pievērsta  komfortablas vides izveidei un atgriezeniskiem sakariem ar pedagogu.

Mazākumtautību bērnudārzos īpaša uzmanība tiks pievērsta latviešu valodas apguvei. Valodas mācības tiks integrētas kopējā mācību procesā, lai bērni katru dienu dzirdētu valodu. Latviešu valodai jākļūst par ikdienas saziņas valodu mācību procesā un spēlēs. Vienlaikus paredzēta arī dzimtās valodas apguve.

Ziņu lente
0