Laimas šokolādes tāfelītes vairs netiks ražotas Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге открылся Благотворительный домик Laima
В Риге открылся Благотворительный домик Laima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tāfelītes Laima un vairāki citi populāri saldumi tiek ražoti nevis Latvijā, bet gan Igaunijā.

RĪGA, 22. novembris — Sputnik. Šokolādes fabrika Laima pārtraukusi savu slaveno šokolādes tāfelīšu ražošanu Latvijā, vēsta pārraide Bez Tabu.

Jau vasarā Laimas tāfelīšu ražotne tika pārcelta uz Tallinu. Uz iepakojuma vēl joprojām norādīts, ka tās izgatavotas pēc Orkla Confectionery & Snacks Latvija pasūtījuma, taču sīkiem burtiem uzdrukātā piezīme liecina, ka pasūtījumi tiek izpildīti Igaunijā.

Робот-пылесос в международном пресс-центре в Пхенчхане - Sputnik Latvija
Laimas konditorejas fabrikā Ādažos strādniekus aizvietos roboti

Tallinā ražo ne tikai populāro šokolādi vien – ražotne laiž klajā arī citus Latvijā iecienītus saldumus – ledenes Bārbele, Piena karamele, Rīgas maisījums, šokolādes konfektes Diāna un Saldā rulete.

Daudzi Latvijas iedzīvotāji, kuri līdz šim bija pārliecināti: Laimas produkcija pilnībā top Latvijā, par uzņēmuma lēmumu bija ļoti pārsteigti, vēsta Bez Tabu.

"Man ne īpaši tas patīk. Ja tas ir latviešu zīmols, viennozīmīgi būtu jāražo Latvijā," – paziņoja žurnālistu aptaujātais pircējs.

Uzņēmuma pārstāve Lineta Mikša apstiprināja, ka visa šokolādes tāfelīšu ražošana pārcelta uz kaimiņvalsti, taču nekā slikta tur nav.

"Šokolādes tāfelītes sastāda tikai četrus procentus no uzņēmuma ražošanas apjoma. Uzskatu, ka tā ir neliela daļa. Mums ir māsas uzņēmums Igaunijā. Tā ir ekskluzīvā iespēja, ka varam apmainīties tehnoloģijām un zināšanām," – paziņoja Mikša.

Iepriekš Orkla Confectionery & Snacks Latvija valdes priekšsēdētājs Toms Didrihsons paziņoja, ka uzņēmumam, tāpat kā visiem pārtikas produktu ražotājiem, raizes sagādā darbspēka trūkums. Visvairāk pietrūkst zemas kvalifikācijas darbinieku. Grūti sameklēt arī pārtikas tehnologus un inženierus, tāpēc daudzi pārtikas produktu ražotāji apmāca darbiniekus tieši uzņēmumā.

Шоколад Laima с орехами - Sputnik Latvija
Investīcijas Ādažos: septembrī sāksies jaunās Laimas fabrikas būvdarbi

"Problēma ir un tā kļūs vēl aktuālāka, jo redzam, ka cilvēki aizbrauc, arī kvalificētais darbaspēks. Demogrāfijas dēļ mazāk ir arī potenciālo studentu. Īstermiņā savukārt lielākā problēma ir tieši zemākās kvalifikācijas darbaspēks, kura ļoti trūkst. Te ir jautājums, ko šajā jautājumā lems Saeima, jo mēs jau varam paslēpties aiz dažādiem saukļiem – it īpaši šajā gadā -, bet, noraidot darbaspēka ievešanu, mēs šaujam paši sev kājā. Ja šo problēmu nerisinās steidzami, tas potenciāli atstās iespaidu uz investīcijām," – sacīja Didrihsons.

Citās Baltijas valstīs, piemēram, Igaunijā, darbspēka pieejamības problēma tiek risināta daudz operatīvāk, tāpēc Latvijas konkurētspēja šajā aspektā pamazām sarūk.

Ziņu lente
0