Nosauktas Austrumeiropas valstis, kas visvairāk cietīs Brexit rezultātā

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISLielbritānijas un ES karogi
Lielbritānijas un ES karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības negatīvi ietekmēs vairākas ekonomikas nozares, tostarp automašīnu rūpniecību un lauksaimniecību vairākās ES valstīs.

RĪGA, 16. novembris – Sputnik. Holandes banka ING publicējusi atskaiti, kurā prognozēja, kā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (Brexit) ietekmēs Eiropas valstis.

Стюард в самолете Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Latvijas Ārlietu ministrija: Brexit var kaitēt airBaltic darbam

ING rīcībā esošie dati liecina, ka visvairāk cietīs valstis, kuru tirgus veidojas, tostarp – Čehija, Polija un Bulgārija. Finanšu pieplūdums šajās valstīs no Lielbritānijas pēc Brexit var samazināties vairāk nekā par 20%.

Riskam tiek pakļauta autorūpniecība un tekstilrūpniecība, kā arī lauksaimniecība.

Saskaņā ar ziņojumu, aptuveni 170 tūkstoši darba vietu visā Eiropā lauksaimniecībā, zivjrūpniecībā un pārtikas produktu ražošanā ir tieši atkarīgi no Lielbritānijas pieprasījuma.

Piemēram, lauksaimniecības kultūru un pusfabrikātu eksporta apjoms no Polijas uz Lielbritāniju sasniedz aptuveni 1,4 miljardus eiro gadā.

Turklāt Lielbritānija ir viens no lielākajiem automašīnu importētājiem. Tās galvenie tirdzniecības partneri ir Ungārija, Čehija un Rumānija.

Ja Apvienotā Karaliste pametīs ES bez darījuma, tās tirdznieciskās attiecības ar Eiropas valstīm regulēs Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumi. Nākotnē tas var novest pie IKP vidējā līmeņa samazināšanās uz vienu iedzīvotāju, teikts materiālā.

Eiro - Sputnik Latvija
Dzīve pēc Brexit: nabagā Latvija neietiks Eiropas Savienotajās Valstīs

Ziņojumā atzīmēts, ka Brexit var ietekmēt arī migrantus no Austrumeiropas valstīm, kuri apmetušies Lielbritānijā. Piemēram, poļi, domājams, saņems pastāvīgo iedzīvotāju statusu Apvienotajā Katalistē. Taču, iespējams, tas neattieksies uz Rumānijas pilsoņiem, jo tā, atšķirībā no Polijas, guvusi piekļuvi britu darba tirgū tikai 2014. Lielbritānija izstāsies no Eiropas Savienības 2019. gada 29. martā.

Eksperti vērtē, ka situācijā, ja puses nenonāks pie vienošanās, tuvākajā nākotnē tas var novest pie nopietnām ekonomiskajām sekām.

Ziņu lente
0