Politika

Dāvana simtgadē un psihoterapijas kurss: prezidents atsaucis J.Bordāna kandidatūru

© Photo Ieva Ābele, SaeimaJuta Strīķe un Jānis Bordāns (no kreisās) 13. Saeimas pirmajā sēdē
Juta Strīķe un Jānis Bordāns (no kreisās) 13. Saeimas pirmajā sēdē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koalīcijas veidošanas jautājumā tiek saņemti dažādi eksotiski padomi, piemēram, Aldis Gobzems no KPV LV uzskata, ka pārrunās līdzēs ugunskurs jūras krastā par godu Latvijas simtgadei.

RĪGA, 15. novembris — Sputnik. Pārrunas par koalīcijas veidošanu Jaunās konservatīvās partijas līdera Jāņa Bordāna vadībā ir izgāzušās – tās pametuši trīs iespējamie partneri - "Attīstībai/Par!", "Jaunā Vienotība" un Nacionālā apvienība.

Jānis Bordāns  - Sputnik Latvija
Politika
Kurš nākamais: Bordāna sapņu kuģi neļauj veidot koalīciju

J.Bordāns informējis par to prezidentu, kurš šodien parakstīs rīkojumu par JKP līdera kandidatūras atsaukšanu.

Piecu partiju pārrunu trešais raunds centienos izveidot valdību ildzis teju pusstundu, raksta Skaties.lv.

Iepriekšējā pārrunu raundā otrdien, 13. novembrī, izrādījās, ka, saskaņā ar Bordāna plāniem, jaunajai valdībai tuvākajos gados jāizmaksā 1,7 miljardi eiro, un tas nav izpildāms. Tika nolemts pagaidīt līdz 14. novembra rītam, lai puses varētu apspriest šo jautājumu savās frakcijās un izlemt, kā rīkoties tālāk.

Taču jaunais pārrunu posms izgāzās – jau rīta pusē pārrunas pameta "Attīstībai/Par!", "Jaunā Vienotība" un Nacionālā apvienība.

"Apsverot visus par un pret, "Attīstībai/Par!" paziņoja, ka, ņemot vērā savstarpējas uzticības trūkumu un to, ka deklarācija nav ilgtspējīga, mēs izstājamies no šīm sarunām. Mēs uzskatām, ka iespējas izveidot Jānim Bordānam valdību ir de facto izsmeltas," – sacīja "Attīstībai/Par!"  pārstāvis Daniels Pavļuts.

Uz žurnālistu jautājumu par to, vai tas faktiski nozīmē, ka nākamo gadu valsts sāks ar tehnisku budžetu un daudzi solījumi vienkārši netiks izpildīti, D.Pavļuts atbildēja, ka, acīmredzot, tā būs.

Райвис Дзинтарс ДННЛ - Sputnik Latvija
Nacionālā apvienība pastāstīja, cik partijām būtu jāveido koalīcija

Konservatīvos potenciālo partneru nostāja sadusmoja. Viņi uzsvēra, ka valdības darba plānu nācies papildināt ar finansējuma avotiem dāsnajiem pirmsvēlēšanu solījumiem, bet Nacionālā apvienība, "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" vienkārši nav bijuši gatavi diskusijai.

"Diemžēl Latvijas sabiedrība tika pievilta no vecu partiju puses, un simtgades priekšvakarā šī dāvana Latvijas sabiedrībai no vecajām oligarhiskajām partijām, kuras nevēlas atteikties saviem resursiem, kurus tās vēlas piesavināties Latvijas sabiedrībā, un viņi ir norāvuši valdības veidošanas procesu," – uzsvēra Bordāns.

Viņš uzskata, ka pārrunas sabojājušas vecās partijas, taču atteicās atbildēt žurnālistiem, vai tas nozīmē, ka nākotnē partija atteikšoties veidot koalīciju ar šiem partneriem.

Aldis Gobzems (KPV LV) piedāvāja savu risinājumu.

"Pēc šodienas notikumiem visiem politiskajiem spēkiem vajadzētu nelielu psihoterapijas kursu. Kā zināms, uguns un ūdens nomierina. Varbūt kopīgs ugunskurs jūras krastā, simtgadi sagaidot, varētu veicināt turpmāku dialogu. Tiem pašiem cilvēkiem jau valdība būs jāsastāda," – atzīmēja Gobzems.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis konkrēti neatbildēja, vai politiķu retorika un "sarkanās līnijās" nerada bažas par 13. Saeimas spēju vispār ievēlēt valdību.

"Es ceru, ka politiķi būs atbildīgi un spēs atrast modeli, kā kopā sadarboties, lai mums būtu lemtspējīgs parlaments un lemtspējīga valdība. Ja nebūs lemtspējīgu politiķu, mēs būsim lielās problēmās," – pauda Vējonis.

Инара Мурниеце  - Sputnik Latvija
Nekāda darba bez parlamentārās demokrātijas Latvijā: Mūrniece metas cīņā

Kad žurnālisti devās uz Rīgas pili, viņi netika ielaisti, paskaidrojot, ka tur nekas nenotiek. Tomēr pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī Bordāns žurnālistiem atzina, ka viņam vēlamo valdību izveidot neizdosies.

"Es esmu pateicis, ka to valdību, kuru es biju iecerējis, nav iespējams izveidot. Es domāju, ka prezidents izšķirīgi rīkosies tālāk," – pauda JKP līderis.

Vējonis pēc tikšanās informēja, ka atsauks aicinājumu Bordānam izveidot valdību un pēc svētkiem turpinās konsultācijas ar Aldi Gobzemu no KPV LV un Arti Pabriku no "Attīstībai/Par!".

Ziņu lente
0