Politika

Vējonis un bruņutehnika: kā nopelnīt uz "Krievijas draudu" rēķina

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Раймондс Вейонис
Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vējonis un bruņutehnika: kā nopelnīt uz "Krievijas draudu" rēķina

RĪGA, 14. novembris — Sputnik, Vladimirs Lindermans. Lāčplēša dienā (laikam jau ierēdņi no Aizsardzības ministrijas tā bija iecerējuši – nācijas cīņas spara celšanai) medijus aplidoja ziņa: jau 2019. gadā Latvija saņems pirmos prettanku raķešu kompleksus Spike.

Līgums par Izraēlas PTRK iepirkumu tika parakstīts 2018. gada 12. februārī. No Latvijas puses to parakstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, no piegādātāja puses – kompānijas EuroSpike vadība. Darījuma summa – 108 miljoni eiro. Līgums paredz piegādes līdz 2023. gadam.

Ministrs Bergmanis darījuma noslēgšanas pasākumā apliecināja, ka kompleksu Spike iegāde padarīšot Latviju daudz stiprāku. Gribētos gan piebilst: ... un dažus Latvijas iedzīvotājus – daudz bagātākus.

"Apzeltītā" bruņutehnika no Lielbritānijas

Ieskatīsimies līguma tekstā. Manu uzmanību piesaistīja sekojoša frāze: Tāpat ar prettanku raķetēm "Spike" tiks aprīkota no Lielbritānijas iegādātā kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnika "CVR(T)".

Scimitar - Sputnik Latvija
Latvijā iecerēts organizēt bruņutransportieru lādiņu ražošanu

Atgādināšu, ka pirms dažiem gadiem 123 bruņutehnikas vienību CVR(T) iepirkums no Lielbritānijas beidzās ar skandālu, par ko cita starpā var pateikties šī materiāla autora veiktajai izmeklēšanai. Darījums nepārprotami smirdēja kā īsta afēra.

Sabiedrību pārsvarā saviļņoja jautājums par to, kāpēc līgumā minēta summa 38,4 milj. sterliņu mārciņu apmērā (aptuveni 48 miljoni eiro pēc toreizējā kursa), taču galu galā izdevumu kopsumma sasniedza gandrīz 250 miljonus eiro, tas ir, piecreiz vairāk?

Aizsardzības ministrija, tiecoties kliedēt aizdomas, skaidroja, ka papildus piešķirti vairāk nekā 140 miljoni eiro tehniskajai apkalpošanai, personāla apmācībām, infrastruktūras celtniecībai un attīstībai, šķēršļu joslas būvdarbiem, munīcijas un taktisko simulatoru iegādei. Tāpat papildu tiek iegādāti sakaru līdzekļi, apšaudes vadības iekārtas un – uzmanību! – prettanku bruņojums.

Kur palicis "labākais prettanku bruņojums"?

Ja aplēsīsim visu pietiekami vērīgi, kļūs skaidrs, ka AM skaidrojums nav pārliecinošs. Gali tik un tā neiet kopā. Nerunājot jau par to, ka briti pārdevuši Latvijai mašīnas, ko paredzēts norakstīt 2020. gadā, un pamatīgi ietaupījuši uz dārgās utilizācijas rēķina.

Британские БТР Scimitar на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
Lielbritānija turpina savlaicīgi piegādāt Latvijai lietotus bruņutransportierus

Taču patlaban mani interesē kas cits: tātad toreiz, tajos 250 miljonos eiro jau bija paredzēta summa prettanku ieroču iegādei?

Tieši tā! Un ne jau kaut kādu parasto, - labāko prettanku ieroču pirkumam! Līgums par britu bruņutehnikas iegādi tika parakstīts 2015. gada 4. septembrī Velsā, NATO samita laikā. No Latvijas puses to parakstīja toreizējais aizsardzības ministrs, tagadējais prezidents Raimonds Vējonis.

"Šis ir nozīmīgs ieguldījums Latvijas pašaizsardzības spēju stiprināšanā, jo mēs iegādājamies modernizētas bruņumašīnas, kas tiks aprīkotas ar labākajiem prettanku ieročiem, turklāt šīs kaujas mašīnas būs ar atbilstošu mobilitātes spēju gan nacionālo, gan arī starptautisko misiju vajadzībām," – toreiz komentēja Vējonis.

Tā nav nekāda vējā mesta frāze, tas ir oficiāls ministra paziņojums, publicēts vairākos medijos.

Pavilksim svītru apakšā. 2015. gadā Latvija pērk Lielbritānijā bruņutehniku, kas aprīkota ar "labākajiem prettanku ieročiem". Šim nolūkam piešķirti līdzekļi no budžeta, kas veido kopējo izdevumu summu – aptuveni 250 miljoni eiro.

Latvijas armija saņēmusi 30 lietotas haubices no Austrijas >>>

Divarpus gadus vēlāk Latvija pērk no Izraēlas kompānijas prettanku kompleksus Spike par 108 miljoniem eiro un gatavojas ar tiem aprīkot to pašu britu bruņutehniku.

Kur īsti palikuši "labākie prettanku ieroči"? Norakstīti? Pārdoti Ukrainai? Varbūt tie nemaz nav nopirkti? Bet kur palikusi naudiņa, ko?

Uz "Krievijas draudu" rēķina var tīri labi nopelnīt. Domājams, ar to zināmā mērā skaidrojams entuziasms, ar kādu Latvijas valdība ķērusies pie militāro izdevumu audzēšanas līdz NATO pieprasītajiem 2% IKP. Jo lielāks budžets, jo vairāk naudiņas tiek kabatās.

Turklāt militāros izdevumus kontrolēt ir daudz grūtāk nekā jebkurus citus: no ziņkārīgām acīm vienmēr var paslēpties aiz "valsts noslēpuma".

© Sputnik / Sergey MelkonovIzraēlas prettanku raķete Spike
Vējonis un bruņutehnika: kā nopelnīt uz Krievijas draudu rēķina - Sputnik Latvija
Izraēlas prettanku raķete Spike
Ziņu lente
0