Vienreiz jau noticējām: mediķi brīdina par krīzi veselības aprūpes nozarē

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина неотложной помощи в Латвии
Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Mediķi nav gatavi strādāt bez algu un virsstundu apmaksas palielināšanas.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Latvijas valdībai jāveic steidzami pasākumi, citādi krīze Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) varētu izplatīties visā veselības aprūpes sistēmā. Ārsti noticēja Ministru Kabinetam vienreiz, otrās reizes nebūs, uzrakstīja savā Facebook lapā Rīgas NMPD darbinieku arodbiedrības vadītājs Genādijs Rusanovs.

Viņš norādīja, ka ātrās palīdzības darbinieki dara lielu un svarīgu darbu, NMPD ir visas Latvijas veselības aprūpes sistēmas stūrakmens.

"Mēs strādājam gan dubļos, gan sniegā, gan gaismā, gan arī tumsā. (…) Ikkatra sekunde, kad mēs steidzamies palīgā, kādam var nozīmēt dzīvību vai nāvi," uzrakstīja Rusanovs.

Viņš aicina Latvijas varasiestādes, tostarp, iespējams, topošo valsts premjeru Jāni Bordānu, pievērst uzmanību NMPD situācijai un novērst krīzes izplatīšanos visā veselības aprūpes sistēmā kopumā.

"Ir dzirdētas pavisam drošas baumas, ka pašreizējai NMPD direktorei Liene Cipule ir piedraudēts ar “atlaišanu no darba”, ja šāds stāvoklis tiks izsludināts. Liene Cipule rīkojās drosmīgi un pretēji Veselības ministrijas spiedienam tā nerīkoties izsludināja ārkārtas medicīnisko stāvokli Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā. Ar šo tika pievērsta sabiedrības uzmanība tam, par ko tika runāts daudz, taču mēs netikām sadzirdēti. Šis stāvoklis it tikai aisberga redzamā daļa. Un ja jūs nerīkosieties, tad situācija kļūs vēl sliktāka," uzrakstīja Rusanovs.

Pēc viņa domā, ja nekas netiks darīts, visai veselības aprūpes sistēmai draud krīze.

"Ja jūs nerīkosieties jau šodien, tad rīt būs jau par vēlu. Mēs noticējām vienreiz, taču otras reizes vairs nebūs," uzrakstīja mediķis.

Atgādināsim, piektdien, 9. novembrī, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) pieņemt lēmums izsludināt ārkārtas situāciju medicīnā Rīgas Reģionālajā centrā. Iemesls – masveida darbinieku aiziešana no darba, kurus neapmierina lielā slodze un zemā alga. Turklāt saglabājas nenoteiktība sakarā ar solīto algu palielināšanu nākamgad. Pēc NMPD vadītāja Lienes Cipules sacītā, pēdējā laikā 15 NMPD darbinieki uzrakstījuši atlūguma iesniegumu, vēl ir daļa mediķu, kuri arī uzrakstīja iesniegumus, taču ar viņiem vēl notiek pārrunas. Ņemot vērā radušos situāciju, ātrā palīdzība varētu atteikties izbraukt uz izsaukumiem, ja dispečers sarunas laikā ar pacientu noskaidros, ka cilvēka veselību un dzīvību nekas neapdraud, uzsvēra Cipule.

Šo situāciju šodien, 12. novembrī, veselības ministre Anda Čakša plāno apspriest ar NMPD vadītāju Lieni Cipuli, pēc tam šo jautājumu izskatīs Ministru Kabineta komiteja, paziņoja premjerministra preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Algu jautājums

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Ķeris atbildību par situāciju, kura radusies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, novēla uz Latvijas premjeru Māri Kučinski, vēsta press.lv. pēc Ķera sacītā, viņa "bezatbildīgā rīcība" novedusi pie tā, ka nākamā gada budžetā nav paredzēts finansējums mediķu algu palielināšanai.

Янис Борданс - Sputnik Latvija
Pilsonību dos, taču nedos naudu: JKP piedāvā Latvijai savu programmu

Ķeris uzskata, ka varasiestādēm šodien ir skaidri jāpaziņo, ka nākamā gada budžetā ir paredzēti līdzekļi mediķu darba un virsstundu darba apmaksas palielināšanas nodrošināšanai. Ja šāds paziņojums neizskanēs tuvākajā laikā, situācija NMPD varētu lavīnas veidā attīstīties sistēmas krīzē veselības aprūpes jomā, kuras sekas pat ir grūti iztēloties.

Atgādināsim, ka šogad ārstu algas tika palielinātas par 30%. Pirms vēlēšanām mediķu arodbiedrība vienojās ar Veselības ministriju, ka nākamo trīs gadu laikā arī būs algu palielinājumi par 20%. 2019. gadā tam būtu nepieciešami 70 miljoni eiro, taču nākamā gada budžetā nav paredzēti medicīniskā personāla algu un virsstundu darba apmaksas pielikums.

Ziņu lente
0