Ukrainā piedāvā atteikties no 8. marta svinēšanas Krievijas dēļ

© Sputnik / StringerФлаг Украины на здании Верховной рады в Киеве
Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas Nacionālās atmiņas institūtā uzskata, ka sinhronas svinības ar Krieviju "padara vāju" Ukrainas valsti.

RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Ukrainā piedāvā atteikties no Starptautiskās sieviešu dienas svinēšanas, jo valstij "neklājas dzīvot vienā ritmā ar valsti-agresoru", vēsta Sputnik Lietuva.

Par to paziņoja Ukrainas Nacionālās atmiņas institūta direktors Vladimirs Vjatrovičs izdevumam "Glavred".

Девушка на скале Балаклавы в Крыму - Sputnik Latvija
Ukrainā izdomāts plāns, kā atgūt Krimu

"Attiecībā uz 8. martu, es domāju, ka Ukrainas sabiedrība ir gatava atteikties no tā svinēšanas tradīcijas. Tostarp, tāpēc, ka arvien vairāk ukraiņu saprot, ka mēs nevaram dzīvot vienā ritmā ar valsti-agresoru," paziņoja vēsturnieks.

Pēc Vjatroviča sacītā svinīgo "datumu sinhronums" ar Krieviju "padara vājāku" Ukrainu.

Turklāt, pēc vēsturnieka domām, ukraiņu jauniešu vidū nav atlicis nostaļģijas pēc veciem svētkiem.

Vjatrovičs piedāvā izmainīt svētku ideju un koncepciju – pasludināt 8. martu nevis par Starptautisko sieviešu dienu, bet par cīņas dienu par sieviešu tiesībām.

Brīvdiena šajā dienā būs "lieka", uzskata Vjatrovičs, lai nepārvērstu 8. martu "tortīšu un pušķīšu dienā".

Iepriekš, saskaņā ar Ukrainas prezidenta Petro Porošenko rīkojumu, Gaisa desanta karaspēka dienas svinības valstī tika pārceltas uz 21. novembri, lai tā nesakristu ar 2. augusta svinībām Krievijā. Turklāt saskaņā ar 2018. gada 5. aprīļa rīkojumu, paši Gaisa desanta karaspēki tika pārdēvēti "augsti mobilajos desanta karaspēkos".

Angela Merkele ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko - Sputnik Latvija
Porošenko prieks nav 9 miljardu gadā vērts: Puškovs nosauca Merkeles kļūdas

Taču šogad, 2. augustā, masveida svētku pasākumi Ukrainā notika tāpat kā Krievijā. Tostarp, sociālajos tīklos tika publicēta virkne publikāciju, daudzas no kurām bija ukraiņu valodā un ar Ukrainas simboliku, taču tās visas bija veltītas Krievijas svētkiem.

2015. gada janvārī Ukrainas Augstākā Rada apstiprināja paziņojumu, kurā Krievija tiek dēvēta par "valsti-agresoru", jo Kijeva uzskata, ka tā iejaucas Ukrainas iekšlietās un uzstājas par konflikta pusi Donbasā. Pierādījumi tam netika sniegti. Krievijas ĀM nosauca šos apgalvojumus par "publiskām nepierādītām insinuācijām". Maskava vairākkārt paziņojusi, ka nepiedalās Ukrainas iekšējā konfliktā un nav saistīta ar notikumiem dienvidaustrumos, un tā ir ieinteresēta politiskās un ekonomiskās krīzes pārvarēšanā Ukrainā.

Ziņu lente
0