Uzbūvēti 200 km Nord Stream 2, eirodeputāti lūdz Merkeli mainīt kursu

© Foto : Nord Stream 2 / Aксель ШмидтCauruļu glabāšanas noliktava pie Mukran ostas Vācijā Nord Stream būvdarbiem
Cauruļu glabāšanas noliktava pie Mukran ostas Vācijā Nord Stream būvdarbiem - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbos iesaistīti vairāk nekā 20 kuģi.

RĪGA, 8. novembris — Sputnik. Gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbi norit saskaņā ar grafiku, patlaban izbūvēti vairāk nekā 200 km cauruļvada jūrā, vēsta kompānija Nord Stream 2 AG.

Kompānija informēja, ka gāzesvada būvdarbu grafika nodrošināšanai iesaistīti aptuveni 20 kuģi. Caurules no loģistikas centriem tiek piegādātas cauru diennakti, vēsta RIA Novosti.

Ukrainas karogs pie parlamenta ēkas Kijevā - Sputnik Latvija
Ukrainas ĀM: Vācija uzurpē privilēģijas ar Nord Stream 2 palīdzību

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu cauruļvadu izbūvi ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru gāzes gadā no Krievijas piekrastes Baltijas jūras dibenā līdz Vācijai. Atļaujas tā celtniecībai jau izsniegusi VFR, Somija un Zviedrija. Atlicis saņemt Dānijas piekrišanu, taču jau iesniegts pieteikums gāzesvada alternatīvā maršruta izbūvei, kas neved cauri karalistes teritoriālajiem ūdeņiem.

Krievija jau vairākkārt apliecinājusi, ka gāzes vads nav ietekmes instruments — tas ir ekonomisks projekts, un tēze par "kaitējumu" Eiropas energodrošībai neiztur kritiku — gluži pretēji, gāzes transporta maršrutu diversifikācija ļaus mazināt tranzīta riskus. Pie tam "Ziemeļu straume 2" līdz Vācijai ir gandrīz par diviem tūkstošiem kilometru īsāks nekā cauri Ukrainai, tāpēc samazinās gāzes piegādes izmaksas.    

Merkele lūgta nomainīt kursu

Vairākas Eiropas valstis iebilst pret jaunu gāzesvadu izbūvi no Krievijas uz Eiropu, norāda, ka pieaug atkarības risks no Krievijas gāzes, un turpina centienus ietekmēt projekta īstenošanas gaitu. Vakar noskaidrojās, ka virkne Eiropas Parlamenta deputātu (69 locekļi), kam pievienojušies arī aptuveni 20 politiķi no vairākām valstīm, nosūtījuši kopīgu vēstuli Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, kurā lūdz mainīt Vācijas kursu.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Vācijā uzsver "Ziemeļu straumes 2" lielo nozīmi

Vēstulē uzsvērts, ka ar projekta "Ziemeļu straume 2" starpniecību Vācija sašķeļ ES, lai arī tai šobrīd ārkārtīgi nepieciešama vienotība.

"Kancleres kundze, lūdzam, lai jūs valdība pārvērtētu un mainītu savu politiku Nord Stream 2 jautājumā. Pārtrauciet ar Gāzes direktīvu saistīto darbu bremzēšanu. Atbalstiet Eiropas Komisijas, Eiropas Parlamenta viedokli. Lieciet saprast Krievijas prezidentam, ka Vācija atbalstīs savus partnerus ES un Ukrainu. izvēlieties Eiropas ceļu, nevis ceļu "Vācija ir galvenā". (..) Rīkojoties tuvredzīgi, Vācija samīda ES solidaritātes principus. (;..) Jūsu valdība neņem vērā pareizās prioritātes, kancleres kundze. Mēs jūs lūdzam, nomainiet kursu!" – teikts vēstulē.

Iepriekš Vācijas kanclere Angela Merkele vairākkārt apliecinājusi, ka projektu "Ziemeļu straume 2" Vācija vērtē tikai no ekonomiskā viedokļa un valstij tas ir ļoti nozīmīgs. Pie tam viņa atzīmēja, ka Vācija atbalsta Ukrainas lomas saglabāšanos Krievijas gāzes tranzītā uz Eiropu.

Ziņu lente
0