Politika

Eksperti: Bordānam nav izredžu izveidot Ministru kabinetu, arī Vējonis viņam netic

© Photo Ieva Ābele, SaeimaJuta Strīķe un Juris Bordāns 13. Saeimas pirmajā sēdē
Juta Strīķe un Juris Bordāns 13. Saeimas pirmajā sēdē  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunās konservatīvās partijas pārstāvim Jānim Bordānam līdz 21. novembrim jāiezīmē "jaunās valdības aprises".

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, kurš uzdeva Jaunās konservatīvās partijas pārstāvim Jānim Bordānam, bijušajam tieslietu ministram, izveidot valdību, netic, ka viņam tas izdosies, uzskata politiskais komentētājs, bijušais Saeimas deputāts Jurijs Sokolovskis.

Vējonis izvirzījis J.Bordānu premjera postenim un uzdevis viņam divu nedēļu laikā – līdz 21. novembrim iezīmēt jaunās valdības aprises. Ja Bordānam tas neizdosies, prezidents uzaicinās citu kandidātu.

Deputāte Jūlija Stepaņenko - Sputnik Latvija
Politika
Jau pirmajā Saeimas darba dienā deputāte Jūlija Stepaņenko pametusi frakciju "Saskaņa".

"Patlaban Saeimā rit karš – visi cīnās pret visiem. Acīmredzot prezidents nolēmis iet pēc kārtas. Bordāns ir pirmais, kas trāpījies pa rokai. Prezidents ļaus pamēģināt arī kandidātiem no citām partijām. Ar tādu metodi viņš cenšas atrast to, kam izdosies izveidot valdību. Taču tas neizdosies uzreiz. Viņš netic panākumiem," – Sokolovskis pastāstīja RIA Novosti.

Līdzīgu viedokli paudis arī Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns.

"Bordānam nav nekādu izredžu izveidot valdību. Viņam neizdosies. Domāju, ka visi potenciālie partneri valdībā viens otram liks kāju priekšā. Un prezidents kā kandidātus izmēģinās vēl daudzus cilvēkus. Viņš nebūs gandarīts... Nevajag valsti pataisīt par politisko pirmklasnieku laboratoriju, ceru, ka valsts vadītājs to saprot," – savu viedokli pauda Jurkāns.

Atbalstīs vai neatbalstīs

Vienlaikus partija KPV LV, kas tāpat izvirzījusi savu kandidātu premjerministra postenim, prezidenta lēmumu atbalstījusi.

Tās izvirzītais premjera posteņa kandidāts Aldis Gobzems paziņoja, ka partija atbalstīs Bordāna kandidatūru, taču norādīja, ka nekādas prognozes netiks sniegtas.

Gobzems norādīja, ka viņa viedoklis par prezidenta izvirzīto kandidatūru ir pozitīvs.

Nacionālā apvienība nesola atbalstu Bordānam, taču plāno aktīvi piedalīties pārrunās.

Apvienības līderis Raivis Dzintars paskaidroja, ka partija nevienam atbalstu nesola, toties sola kļūt par aktīvu partneri pārrunās un darīt visu iespējamo, lai vienošanās tiktu panākta.

Pats Bordāns novērtējis, ka viņa izredzes izveidot Ministru kabinetu sasniedz 80%. Viņš paziņoja, ka apņēmies nekavējoties sākt pārrunas ar potenciālajiem valdības locekļiem. Viņš informējis, ka aicina pārrunām Arti Pabriku ("Kustība Par!") un Aldi Gobzemu (KPV LV), jo saskata šajos politiķos tuvākos kolēģus, ar ko gatavs runāt par valdības veidošanu.

13. Saeimas pirmā sēde - Sputnik Latvija
Politika
Novērtējuši zemu: iedzīvotāji neko daudz negaida no jaunās Saeimas

Latvijas Saeimas vēlēšanas notika 6. oktobrī. CVK dati liecina, ka līdera vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otro vietu – partija KPV LV (14,25%), trešo — Jaunā konservatīvā partija (13,59%). Ceturtajā vietā - "Kustība "Par!" (12,04%). Tām seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), ZZS (9,91%) un partija "Jaunā vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem "Saskaņa" saņem parlamentā 23 deputātu vietas, KPV LV un JKP — pa 16, "Attīstībai/Par" un Vl-TB/LNNK — pa 13, ZZS — 11, "Jaunā Vienotība" — 8.

Iepriekš Saeimā bija pārstāvēta "Saskaņa", "Zaļo un zemnieku savienība", Nacionālā apvienība un "Jaunā Vienotība" (agrākā "Vienotība").


Ziņu lente
0