Latvijai atkal draud masalu epidēmija

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasЛекарственные препараты и градусник для измерения температуры
Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šī gada janvārī-februārī Latvijā tika reģistrēti 15 saslimšanas gadījumi.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Piecu dienu laikā centrālajā Polijā, 500 kilometru attālumā no Latvijas, tika reģistrēti 17 masalu saslimšanas gadījumi, tostarp, bērnu vidū, paziņoja Polijas veselības ministrs Lukašs Šumovskis radio "Polija" ēterā.

Kopumā kopš gada sākuma līdz augusta vidum valstī tika reģistrēti gandrīz 130 masalu saslimšanas gadījumu, kas ir par 70 gadījumiem vairāk, nekā analoģiskā periodā pērn. Taču, pēc ministra domām, situācija valstī tiek kontrolēta, saslimušo skaits nepalielinās, savukārt pateicoties augstajam vakcinācijas līmenim pret masalām Polijai epidēmija nedraud. Kaimiņu Ukrainā kopš gada sākuma ar masalām saslimuši vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku.

Таблетки - Sputnik Latvija
Zinātnieki pierādījuši aspirīna pozitīvu efektu vēža apkarošanā

Šī gada pirmajos mēnešos Latvijā tika reģistrēti 15 saslimšanas gadījumi.

Slimību profilakses un kontroles centra speciālists Jurijs Perevoščikovs paskaidroja, kā jau daudzām citām infekcijām, masalām ir raksturīgs cikliskums: "Slimība atgriežas, kad parādās liels pret to neimunizēto cilvēku skaits. Iegūt imunitāti iespējams divos ceļos: pārslimojot masalas (kas nav ieteicams nevienam, jo masalas ir bīstama saslimšana, ar savām sekām) vai izejot pārbaudītu un efektīvu vakcināciju. Tā ir pasaulei zināma kopš 1963. gada, Latvijā – kopš 1968. gada! Bērniem vakcināciju apmaksā valsts, potes tiek taisītas divas: dzīves otrajā gadā un 7 gadu vecumā."

Perevoščikovs atgādināja, ka vismaz divos gadījumos šogad bērni ar masalām saslimuši izbrauciena laikā, tāpēc vecākiem jāpārbauda vakcinācijas pase.

  1. gadā Latvijā ar masalām saslima 36 cilvēki, tostarp daži mediķi.

Masalas ir asa vīrusa infekcijas saslimšana, kurai raksturīga augsta temperatūra (līdz 40,5°C), mutes dobuma gļotādas un augšējo elpceļu iekaisums, konjunktivīts un raksturīgi makulopapulāri izsitumi uz ādas, vispārēja intoksikācija.

Medicīniskā šprice - Sputnik Latvija
Latvijā pieaug gan HIV saslimšanas līmenis, gan no AIDS mirušo skaits

Simptomi parasti parādās 10-12 dienas pēc inficēšanās, sākumā atgādinot saaukstēšanos – parādās iesnas, klepus un drudzis. Acis kļūst sarkanas un īpaši jūtīgas pret dienas gaismu. Kad slimība progresē, temperatūra paceļas līdz 39-41 grādam, veidojas sarkani izsitumi – no sākuma uz sejas, savukārt pēc dažām dienām tie sāk izplatīties pa visu ķermeni. Pārslimojot masalas, cilvēkam veidojas imunitāte.

Vienīgais efektīvais šī slimības uzveikšanas veids ir savlaicīga vakcinācija. Latvijas iedzīvotāju vidū 97% ir vakcinēti pret masalām.

No 2016. līdz 2017. gadam masalu saslimšana Eiropā ir palielinājusies: piemēram, Čehijā aizpagājušajā gadā bija 6 saslimšanas gadījumi, savukārt pērn – 142, Vācijā attiecīgi 319 un 919.

Ziņu lente
0