Viedoklis

Krievi nestāv pat blakus. Latvijā uzbūvēts sociālisms ar latvisku seju

© Foto : Staff Sgt. Kenneth C. UpsallЗеркальная карта Латвии
Зеркальная карта Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nesen sociālajos tīklos polemikas karstākajā punktā viens no komentāriem atklāja informāciju, kura normālā valstī kļūtu par iemeslu skandālam. Taču Latvijā pie vairāk nekā trešdaļas iedzīvotāju aparteīda ir pieraduši un dzīvo, kā dzīvotu ar kaut kādu ierastu kaiti vai pumpu uz deguna.

Atgādināsim, ka Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība cenšas panākt no IeM vadības bērna dzimšanas pabalsta izmaksāšanas sistēmas atjaunošanu, kurš tiktu izmaksāts kā vienreizējs pabalsts jaunajam vecākam sešu mēnešalgu apmērā. Jeb pēc Latvijas mēroga liela nauda. Kādēļ lai kādu nedzemdētu.

Taču Interneta vidē ne visi izrādījās vienisprātis ar šādu izkļūšanas veidu no demogrāfijas bedres. "Kāpēc tieši policistu bērniem jāsaņem priekšrocības uz pārējo nodokļu maksātāju rēķina?" pamatoti vaicā forumu apmeklētāji.

Дети на карусели. Праздник шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Demogrāfs: Latvija izmirst, jo ģimenes nevēlas laist pasaulē otro bērnu

Tik tiešām. Vai nebūs par daudz darīts, ja rezultātā valstī sāks piedzimt tikai policisti? Vai tas nekļūs par policistu valsts izveidošanās iemeslu? Dzejnieku, mākslinieku un citas radošās inteliģences ģimenes taču nav sliktākas, un pēc dažiem parametriem pat pārspēj policistu.

Un lūk polemikas gaitā avīzei Diena rakstošā žurnāliste Sarmīte Kolāte savā Twitter atcerējās, ka šādu pabalstu agrāk ieviesa likumā, lai palielinātu dzimstību… latviešu vidū.

"Tas 6 mēnešu pabalsts agrāk bija arī ministriju un Saeimas darbiniekiem. Konkrētas likuma normas autors man laiskākā brīdī atzinās, ka tas bijis veids kā atbalstīt tieši latviešu ģimenes, jo viņi valsts pārvaldē vairāk," uzrakstīja Kolāte.

​Tātad Sarmīte, svētais naivums, atklāja valsts noslēpumu, kurš, starp citu, Latvijā jau sen ir visiem zināms noslēpums: latvieši radījuši neatkarīgu Latviju, lai tajā, pirmām kārtām, labāk dzīvotos latviešiem. Un pārējiem – ja kaut kas atliks.

Латвийские девушки в национальных латышских костюмах - Sputnik Latvija
Viedoklis
Prioritāte – aizsardzībai: Latvijai nāksies arī turpmāk atšķaidīt latviešus

Te, starp citu, rodas arī savādais paradokss – Latvijā algas publiskajā sektorā vienmēr bijušas augstākas, nekā privātajā, kaut gan visā civilizētajā pasaulē ir tieši pretēji. Saskaņā ar šī gada otrā ceturkšņa rezultātiem, vidējā bruto alga privātajā sektorā sastādīja 991 eiro, publiskajā – 1035.

Kas? Vai tad kāds brīnās par to? Saeimā, ministrijās, pašvaldībās, neskaitāmajos valsts un pašvaldību kantoros, kultūras iestādēs, asociācijās, kuras barojas no budžeta un eirofondu naudas lielākoties vaigu sviedros strādā titula nācijas pārstāvji, viņu radinieki, klasesbiedri, kursa biedri, mīļākie un mīļākās, partneri, un tā tālāk un tā joprojām. Tātad Ļeņina sapņi par sociālisma izveidošanu ir piepildījušies ekskluzīvajā Latvijā un priekš ekskluzīvas nācijas. Urā, biedri latvieši!

Līdz ar to kapitālisma sektorā un reālajā, budžetam nodokļus nesošajā ekonomikā, lielāks ir citu tautību strādājošo īpatsvars.

Багаж - Sputnik Latvija
Mediji: Eiropas iedzīvotāji pārvietojušies no austrumiem uz rietumiem

Līdz ar ko kļūst interesanti arī citi skaitļi. Dažkārt Nacionālās apvienības lapās sociālajos tīklos var sastapt uzvaras ziņojumus statistikas veidā, kuros var ieraudzīt, ka nelatviešu Latvijā kļūst arvien mazāk. Tiesa, arī latviešu kļūst mazāk, taču viņu skaits nekrīt tik strauji, savukārt proporcionālā daļa pat palielinās. Tas sniedz pamatu priecāties un jau nepacietīgi gaidīt, kad atnāks laiks, un Latvija beidzot kļūs tīri latviska.

Savā Facebook lapā Nacionālā apvienība ar gandarījumu publicē sekojošu informāciju: krievvalodīgo ģimenēs retāk, nekā latviešiem ir otrs bērns, vēl retāk – trešais. Latvieši ir vienīgā tauta Latvijā, kurā vērojams kaut vai niecīgs, taču pieaugums. Krievvalodīgo vecuma struktūrā lielākoties ir pieaugušie un gados veci ļaudis, kuriem nav gaidāma bērnu piedzimšana. Viņi sastāda 27%, salīdzinot 20,5% ar bērniem un pusaudžiem līdz 17 gadiem. Analoģiska aina ir Latvijas baltkrieviem, ukraiņiem un poļiem, atsaucās Nacionālā apvienība uz portālā lsm.lv informāciju.

Salīdzinājumam: 1990. gadā latvieši sastādīja 52% Latvijas iedzīvotāju, savukārt tagad 62%. taču skaits neatkarības gados ir samazinājies no 1,4 miljona līdz 1,2 miljonam, tātad mums ir zaudējumi – mīnuss 200 tūkstoši latviešu cilvēku.

Pamestais Irbenes ciems - Sputnik Latvija
Demogrāfs aprēķinājis, cik iedzīvotāji paliks Latvijā līdz 2030. gadam

Kāda ir mana doma. Tāda – kas tad nodrošinās Latvijā latviešiem sociālismu ar latviešu seju, ja nelatvieši, kuri strādā reālajā ekonomikā, kuri rada pievienoto vērtību un maksā nodokļu, izmirs vai sekos klasiskajai shēmai "čemodāns-stacija-Krievija" (Īrija, Anglija, Norvēģija, Vācija – pievienot pēc savas izvēles).

Teorētiski varētu pieļaut, ka strādāt mūsu "izmirātos" metīsies simtiem tūkstošu ukraiņu, baltkrievu un citu trešo valstu pilsoņi. Taču man īsti neticas, ka viņi apgūs valsts valodu labāk, nekā to jau izdarījuši šeit paaudzēm ilgi dzīvojošie krievvalodīgie. Turklāt Vācijā un Polijā viņiem maksā vairāk. Tur taču kapitālisms.

Ziņu lente
0