"Vainīgo nav": Zolitūdes traģēdijā cietusī sašutusi par apsūdzēto liekulību

© Sputnik / Sergey MelkonovZolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vakars
Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņas vakars  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Jūsos kaut kas cilvēcisks palicis?" vaicā Aļona Burve-Želudkova, vēršoties pie skaļā tiesas procesa dalībniekiem.

RĪGA, 3. novembris – Sputnik. Zolitūdes traģēdijā bojāgājušā Andreja Burvja atraitne un "Zolitūde.21.11" biedrības valdes locekle Aļona Burve-Želudkova sašutusi par to, ka par 54 cilvēku bojāeju, kuri gāja bojā zem veikala Maxima gruvešiem, neviens nevēlas atbildēt.

Cietusī publicēja savā Facebook publikāciju, kurš vairāk līdzinās izmisuma pilnam kliedzienam.

Pēc Aļonas Burves-Želudkovas domām, rodas iespaids, ka traģēdijā, kura notika 2013. gada 21. novembrī, neviens nav vainīgs: bojāgājušie 54 cilvēki un tie, kas izdzīvojuši, paši uzbūvējuši šo objektu, paši nolēmuši uzbūvēt parku uz šī angāra jumta, paši ieslēdza signalizāciju un paši to izslēdza stundu pirms jumta sabrukšanas. Un pēc tam cietušie atnāca uz šo veikalu un gaidīja, kamēr jumts uzgāzīsies viņiem uz galvas.

"Es taisni jūtos kā kamikadze. Man gan izmeklēšanai, gan tiesai, gan visiem tiem apsūdzētajiem (kuri glābj savas pakaļas) ir tikai viens jautājums. Jūs tiešām esat nolēmuši turēt mūs par muļķiem. Jūsos kaut kas cilvēcisks ir palicis?" raksta sieviete.

Cietusī norāda, ka veikalā nostrādājusī signalizācija patiešām nevarēja parādīt, ka notiks jumta sabrukums.

"Jā, nevarēja, taču pastāv procedūra, kuru jūs un jūsu vecākais apsargs neveica. Trauksmes signāls skanēja veselu dienu, par ko liecina žurnāls. Viņam bija jāinformē ne tikai veikala vadība, bet arī veikalu tīkla vadība un apsardzes reģionālo direktoru. Nevis jāpieņem lēmums pašam," pārliecināta Aļona Burve-Želudkova.

Ja pastāvīgi skan trauksmes signāls, tas nozīmē, ka sistēma ir bojāta vai pastāv citas problēmas. Šādā laikā veikalam ir jābūt tukšam, un jānotiek signalizācijas nostrādāšanas iemeslu pārbaudei, raksta cietusī.

Maxima. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tiesa: veikals Maxima nevarēja paredzēt traģēdiju Zolitūdē

Tāpat viņa nesaprot, kādēļ veikals strādāja, kad uz tā jumta notikuši vērienīgi būvdarbi: "Tā taču nav tapešu līmēšana, bet konkrēti liela mēroga darbi. Kur strādā krāni un kur, saskaņā ar drošības noteikumu kārtību, cilvēki nedrīkst atrasties zem krāna, kurš veic smagsvara kravas pacelšanu."

Cietusī ir pārliecināta, ka cilvēku dzīvība komersantiem nemaksā neko.

"Jums nospļauties uz mums. Mēs, stāvot tiesas priekšā, sniedzām liecību (neskatoties uz mūsu stāvokli un par to, ka daudziem kļuva slikti). Es gāju uz tām tiesas sēdēm ar aptieciņu, kamēr pratināja cietušos un ievainotos.

Mani personīgi nopratināja divas stundas, bija tāda sajūta, ka es projektēju un būvēju to veikalu. Un manis vietā manu acu priekšā bojā gāja mans vīrs, mana draudzene un vēl 52 cilvēki. Jūs man likāt atkal iedziļināties šajā murgā un visu detalizēti pārstāstīt," atceras Aļona Burve-Želudkova.

Pēc viņas domām, apsūdzēto aizstāvji, acīmredzami, vēlas parādīt, ka izmeklēšana netaisnīgi nosēdinājusi uz apsūdzēto sola deviņus cilvēkus un juridiskās kompānijas. Šajā traģēdijā par vainīgajiem vēlas padarīt žurnālistus, politiķus, prokurorus un mūs, jeb sabiedrību, kura izdara spiedienu uz prokuroriem un tiesu, pārliecināta sieviete.

"Drīz traģēdijai apritēs pieci gadi, nāciet un paskatieties uz mums, kuri uzcēla šo objektu un nogalināja 54 cilvēkus un padarīja viens otru par invalīdiem. Lūk mūsu sistēma, lūk mūsu dižā Latvija. Atbildēt par ļaužu nāvi nevēlas nedz tie, kas sēž uz sola, nedz tie, kas pieņem stulbus likumus," dusmās saka cietusī.

Tāpat Aļona paziņo, ka viņai pašlaik atņem pēdējo – ticību valstij, valdībai, tiesu sistēmai un ticību dzīvei. "Taču vienu lietu jūs man neatņemsiet – manu sirdi un dvēseli," raksta viņa un sola, ka teiks taisnību un līdz pēdējam cīnīsies par to, lai slepkavas tiktu sodīti.

Maxima. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tiesa: veikals Maxima nevarēja paredzēt traģēdiju Zolitūdē

Viņa norāda, ka cilvēki jau ir piekusuši gaidīt, kad vainīgos sodīs, savukārt daudzi šajā traģēdijā cietušie jau aizgājuši no dzīves. "Pat nezinu, vai mēs nodzīvosim līdz šī farsa beigām?" uzdodas ar jautājumu Aļona.

Zolitūdes traģēdijas kontekstā tika pieminēts arī šobrīd pazīstamais politiķis Aldis Gobzems. Pēc Aļonas sacītā, daudzi cietušie viņam uzticējās un deva piekrišanu viņu aizstāvībai tiesā. "Tādu naža dūrienu mugurā mēs no viņa negaidījām. Daudz runāja, daudz solīja un tagad atteicās aizstāvēt savus klientus," norāda Aļona.

Pēc viņas sacītā, viņš varēja nodot savus klientus savu palīgu vai kolēģu rokās. Taču viņš nodeva tikai savas civiltiesiskās lietas, savukārt kriminālprocesos Gobzema klientus nav kam aizstāvēt.

"Veiksmi tev Saeimā, un par vēl vienu pļāpu tur kļuvis vairāk," ceļa vārdam saka Burve-Želudkova.

Atgādināsim, ka šobrīd Rīgas Pārdaugavas tiesā turpinās skaļās Zolitūdes traģēdijas krimināllietas izskatīšana, kuras laikā zem lielveikala Maxima gruvešiem bojā gāja 54 cilvēki.

Обрушение крыши торгового центра в Риге, 21 ноября 2013 - Sputnik Latvija
Viedoklis
Traģēdija Zolitūdē: diena, kas mainīja cilvēkus

Cietušie procesa ietvaros jau ne reizi vien paziņojuši, ka ir sašutuši par apsūdzēto ciniskumu, kuri visi kā viens atsakās atzīt savu vainu. Tā, piemēram, ceturtdien tiesā uzstājās kompānijas "Maxima Latvija" pārstāvji un galvenā būvdarbu veicēja Re&Re pārstāvji, kuri kārtējo reizi apstiprināja tiesai savu pozīciju par to, ka neatzīst tiem izvirzītās apsūdzības.

Apsūdzēto kārtā lietā figurē deviņi cilvēki. Vairākas ekspertīzes parādīja, ka traģēdija notikusi būvdarbu veikšanas ēkas jumta slodzes aprēķinu kļūdas dēļ, tādēļ tas nobruka.

Tiesas process turpināsies 6. novembrī.

Ziņu lente
0