Putins: Krievija aizstāvēs krievu valodu un savu tautiešu krieviskumu

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins piedalījies VI Vispasaules tautiešu kongresā 2018. gada 31. oktobrī
Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedalījies VI Vispasaules tautiešu kongresā 2018. gada 31. oktobrī  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispasaules tautiešu kongresā Krievijas līderis paziņoja, ka KF varasiestādes nepieciešamības gadījumā ir gatavas aizstāvēt savu ārvalstu tautiešu tiesības tur, kur tās tiek pārkāptas.

RĪGA, 1. novembris – Sputnik. Maskavā notiekošajā VI Vispasaules ārvalstīs dzīvojošo tautiešu kongresā uzstājās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš, kā vēsta RIA Novosti, izteica vairākus konceptuālus paziņojumus par "tautiešu" tematu.

Krievija aizstāvēs tautiešu tiesības nacionālo sakņu saglabāšanai

Pēc Vladimira Putina sacītā, šobrīd vairākās valstīs pastāv rusofobija un citas agresīvā nacionālisma formas. "Ukrainā, un mēs par to zinām, Baltijas valstīs, citās valstīs. Tiek pārrakstīta vēsture, notiek cīņa ar pieminekļiem, ar krievu valodu," - paziņoja viņš.

EDSO augstā komisāra nacionālo minoritāšu jautājumos Lamberto Zanjēra tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu - Sputnik Latvija
EDSO pastāstīja, kas tiek veikts krievu valodas saglabāšanai Latvijā

"Cilvēkus iebiedē un vienkārši terorizē. Katram cilvēkam dabiskā tieksme saglabāt savas nacionālās saknes tiek pasludināta par noziegumu, separātismu. Vārda brīvības, savu tradīciju saglabāšanas tiesības tiek rupji pārkāptas," - norādīja Krievijas līderis.

Putins uzsvēra, ka tas ietekmē arī cilvēku dzīvi. "Mēs apņēmīgi aizstāvēsim jūsu tiesības un intereses. Izmantosim visus esošos abpusējos un starptautiskos mehānismus, turpināsim atbalstīt tautiešu atbalsta un tiesību aizsardzības fondu," - pateica Krievijas prezidents.

Viņš skaidri pateica, ka apstākļi varētu veidoties dažādi, tāpēc Krievijas varasiestādes būs priecīgas un atvērtas gan tiem, kas vēlēsies atbraukt uz laiku uz Krieviju, gan tiem, kas pieņems lēmumu par pilsonības iegūšanu vai pastāvīgu uzturēšanos Krievijā.

"Savukārt tiem, kuru nepamatoti vajā ar likumu, kam draud briesmas, darīsim visu, lai nodrošinātu viņu aizsardzību un sniegtu patvērumu," - paziņoja Putins.

Krievu valoda ir Krievijas prioritātē

Vladimirs Putins tāpat norādīja, ka krievu valodas saglabāšana un popularizācija ir Krievijas prioritāte. Viņš nosauca vairākus pasākumus, kuri tika izdarīti krievu valodas virzīšanai.

Студенты - Sputnik Latvija
Zaudējumi pēc krievu valodas aizlieguma privātajās augstskolās - politiska cena

Piemēram, "Rossotrudņičestvo" ik gadu organizē kvalifikācijas paaugstināšanas programmas apmēram pieciem tūkstošiem ārzemju skolotāju un pirmsskolas izglītības pedagogu. Krievija veic pasākumus krievu valodas pasniedzēju atbalstam ārpus tās robežām.

Šo mērķu nolūkos izveidots un jau ne pirmo gadu darbojas partneru tīkls "Puškina Institūts", kas veicina krievu valodas apgūšanas programmas kļūt par sabiedrībai pieejamām ārpus Krievijas robežām.

Nezaudēt krieviskumu

"Bez šaubām, mēs esam ieinteresēti, lai jaunie ārzemēs dzīvojošie tautieši nezaudētu savas saknes, savu krieviskumu, ja tā drīkst sacīt, neierobežotu saikni ar dzimteni," - pateica Putins.

Pēc Krievijas prezidenta sacītā, jauniešu kustība ir viena no pieprasītākajām tās varasiestāžu darbā. "Mēs vēlamies, lai pēc iespējas vairāk jauno tautiešu spētu paviesoties Krievijā, iepazīt tās sasniegumus, tās mūsdienu dzīvi," - pateica viņš.

Pēc viņa sacītā forums savācis kopā vairāk nekā 700 pilsoņu no dažādākajām valstīm, taču, bez šaubām, vienlaikus viņi visi kopā pārstāv milzīgu Krievijas tautiešu kopienu, vienu lielu krievu pasauli.

Ziņu lente
0