Zinātnieki noskaidrojuši: dārzeņu un augļu visai cilvēcei nepietiks

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasDārzeņi un augļi. Foto no arhīva
Dārzeņi un augļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gelfas universitātes zinātniskā grupa noskaidrojusi, ka mūsdienās nepieciešams pārvērtēt lauksaimnieciski apstrādājamo zemju globālo sadales sistēmu.

RĪGA, 31. oktobris – Sputnik. Uz Zemes tiek audzēts nepietiekams daudzums augļu un dārzeņu, kas nepieciešams planētas iedzīvotāju vajadzību apmierināšanai, noskaidroja Gelfas universitātes (Kanāda) zinātniskā grupa. Zinātnieku secinājumi publicēti portālā Phys.org.

Pētnieki aprēķinājuši, kādas zemes platības nepieciešamas, lai nodrošinātu cilvēci ar augļiem un dārzeņiem apjomā, kas būtu pietiekams organisma normālai funkcionēšanai.

Noskaidrojies, ka šodien pārāk lielas lauksaimnieciski apstrādājamo zemju platības tiek izmantotas graudaugu un olbaltumvielu produktu, eļļas un cukura ražošanai, bet platības dārzeņu un augļu audzēšanai nav pietiekamas. Zinātnieki prognozējuši rādītājus 2050. gadam, kad planētas iedzīvotāju skaits varētu sasniegt 9,8 miljardus cilvēku.

"Rezultāti liecina, ka patlaban pasaulē tiek ražota labība, tauki un cukurs, savukārt augļu un dārzeņu ražošana, tāpat kā – mazākā mērā – olbaltumvielu ražošana ir nepietiekama, lai apmierinātu mūsdienu iedzīvotāju uztura vajadzības," – pastāstīja viens no darba autoriem, profesors Evans Freizers, vēsta RIA Novosti.

Zinātnieki noskaidrojuši, ka šodien uz katru cilvēku pienākas tikai piecas porcijas dārzeņu un augļu, lai arī nepieciešamas astoņas. Vienlaikus cilvēki patērē pārlieku daudz treknu produktu, eļļas, graudaugu un cukura.

Витянис Андрюкайтис - Sputnik Latvija
Eirokomisārs noliedz "pārtikas aparteīdu"

Pētnieki uzskata, ka mūsdienās nepieciešams pārvērtēt lauksaimnieciski apstrādājamo zemju globālo sadales sistēmu. Svarīgi samazināt maizes, putraimu, eļļas un cukura ražošanu, audzēt lielāku daudzumu dārzeņu un augļu, teikts darbā. Tādējādi iespējams samazināt aramzemju platības gandrīz par 50 miljoniem hektāru.

"Nākamās paaudzes nodrošināšana ar uzturu ir viens no svarīgākajiem uzdevumiem, ar ko saskāries XXI gadsimts. Mūsu aprēķini liecina, ka pastāvīgi augošā iedzīvotāju skaita apstākļos vienīgā iespēja saņemt sabalansētu uzturu, samazināt aramzemju platības un siltumnīcas gāzu izmešus, - lielāka augļu un dārzeņu apjoma patēriņš un ražošana, kā arī pāreja pie diētas ar augstāku augu valsts izcelsmes olbaltumvielu saturu," – paskaidroja Freizers.

Ziņu lente
0