Tramps nolēmis atcelt tiesības uz ASV pilsonību valstī dzimušajiem imigrantu bērniem

© Fotolia / SushytskaJaundzimušais ar mati. Foto no arhīva
Jaundzimušais ar mati. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps turpina īstenot savus priekšvēlēšanu solījumus, kuru mērķis ir nelegālās migrācijas ierobežošana. Tagad viņš vērsies pret tā saucamajiem "enkura bērniem".

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps iecerējis parakstīt rīkojumu, kas paredz atņemt tiesības uz ASV pilsonību valsts teritorijā dzimušajiem nepilsoņu vai pagaidu statusu saņēmušajiem imigrantu bērniem, vēsta Sputnik Igaunija.

Par savu nodomu Tramps pastāstīja intervijā Axios telekanālā HBO, vēsta Sputnik Igaunija.

"Mēs esam vienīgā valsts pasaulē, kurā ierodas cilvēks, viņam piedzimst bērns, un faktiski bērns ir ASV pilsonis ar visām priekšrocībām. Tas ir smieklīgi. Un tas ir jāpārtrauc," – apliecināja Tramps.

Žurnālisti norādīja uz ASV prezidenta kļūdu un pastāstīja, ka pilsonība jaundzimušajiem tiek piešķirta 30 pasaules valstīs, tostarp arī rietumvalstīs. Axios atgādināja, ka jautājumu par tā saucamajiem "enkura bērniem" (anchor babies), kuru dzimšana ASV teritorijā pavēra ceļu mātes un bērna ģimenes iebraukšanai ASV, politiķi apspriež jau sen, taču tikai retais iedrošinājies piedāvāt tik kardinālu risinājumu.

Trampa lēmums nozīmē grozījumu iekļaušanu ASV Konstitūcijas 14. pantā, kas paredz pilsonību pēc dzimšanas valsts teritorijā. Eksperti prognozē ilgstošas debates šajā jautājumā.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Tramps informējis par iespēju atteikties no prezidentūras termiņa ierobežojumiem

Vairāki juristi un politiķi, ko aptaujāja Axios, pieļāva starpposma risinājumu: pilsonība tiks piešķirta, taču bērna pilsonība nenozīmēs uzturēšanās atļaujas vai pilsonības vienkāršotu piešķiršanu viņa mātei. Iespējama pat mātes deportācija bez bērna, pieļāva juristi un piebilda, ka iespējamas grūtības tiesību aizsardzības jomā.

Iepriekš vēstīts, ka Trampa administrācija sper soļus ar mērķi pieņemt stigrākus ASV pilsonības un legālo migrantu (t.s. Green Card) saņemšanas noteikumus.

Jāpiebilst, ka Donalds Tramps iecerējis uzbūvēt nožogojumu uz Meksikas robežas.

Solījums stingrāk apkarot nelegālo migrāciju bija viens no galvenajiem Trampa priekšvēlēšanu programmā.

Ziņu lente
0