"Nācijas pagrimums": sociālajos tīklos komentēts jubilejas salūts par 235 tūkstošiem eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovSvētku uguņošana Rīgā. Foto no arhīva
Svētku uguņošana Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziņu par to, ka Latvijas simtgadei veltītajam salūtam tiks iztērēts gandrīz ceturtdaļmiljons eiro, iedzīvotāji uztvēra ar šaubām: vieni ir pārliecināti, kas tas ir par daudz pat tādam notikumam, citi uzskata, ka jāsvin ir tik un tā.

RĪGA, 31. oktobris – Sputnik. Nesen kļuva zināms, ka Latvijas simtgadei veltītajam salūtam plānots iztērēt 234 999 eiro bez PVN. Šī summa ir aptuveni desmitkārt lielāka nekā salūta izmaksas pilsētas svētkos. Pērn Rīgas svētku salūtam tika atvēlēti 29 959 eiro, 2016. gadā – 22 280 eiro.

Izdevumu apjoms salūtam pārsteidza sociālo tīklu apmeklētājus. Lielākā daļa, šķiet, svētkus uzskata par izšķērdēšanu.

"Mūsu valsts ir bagāta – mēs varam atļauties ceturtdaļmiljonu izšaut gaisā uguņošanā," — sarkastiski izteicās Twitter tīklā Jānis Lācijas, pavadot publikāciju ar heštegiem #Latvijai100 #budžets.

Cits apmeklētājs bija nopietni sašutis par to, kāpēc izdevumi simtgades svētkiem ir tik mazi.

​"Svētku uguņošana 18. novembrī Rīgā izmaksās 10 reizes vairāk, kā parasti. Es kaut ko nesaprotu. Mums taču ir valsts simtgade. Kādēļ nevarēja 100 reizes dārgāku? Nu tā, simboliski. #Latvija100," — sašutis Armands Onzuls.

Savukārt Imants Kore nesaskata iemeslus jokiem.

"Eh, Džeks Londons, protams, nav nekāds pravietis vai "patiesība pēdējā instancē", bet kā lai te neatceras viņa rakstīto, ka apsēstība ar "feijerverkiem" liecinot par nācijas pagrimumu," — viņs pauda. Acīmredzot, viņš runā par Tomasa Maina Rīda frāzi "mīlestība uz salūtiem ir savdabīga, taču neapšaubāma pagrimstošas nācijas pazīme".

Savukārt Ilze Kalniņa uzskata, ka svētki ir jāsvin, tomēr ar prātu.

​"Svētki ir jāsvin. Nav šaubu. Tomēr, tomēr – tās nesamērības izmaksās, nebeidz pārsteigt... Un stāsts jau nav tikai par šo uguņošanu... Atliek secināt – nav mums saprātīgu galvu, kas spēj tālredzīgi un saimnieciski domāt. Nav! Žēl, ka tā," — savu viedokli pauda Ilze Kalniņa.

Viņai piekrita Māra Krontāle: "Turklāt novembrī bieži ir migla. Un tad tie simti tūkstošu pazudīs miglā pa tukšo."

Taču daudzi uzskata, ka izdevumi Latvijas simtgades svētkiem ir attaisnoti, lai arī valstī ir slikti ceļi, liels maznodrošināto skaits, un puse pensionāru saņem pensiju zem iztikas minimuma.

​"Ja uguņošanu rīko vietējais uzņēmums, tad makroekonomiski ir pilnīgi vienalga, kur to naudu liek. Arī ielu slaucīšanai dienā iztērē daudz, varbūt var netīrīt un visiem pensionāriem iznāktu pa 2 centiem lielāka pensija? Svētkus vajag svinēt. Tie ir latviešu svētki, mūsu svētki," – savas aplēses demonstrēja apmeklētājs ar lietotājvārdu GaumīgsJoks.

​"Man patīk uguņošana. Tik tiešām," – atklāti ieteicās Baiba Bicēna.

​"Tas jau ir neglābjami!" – lakoniski secināja Penša.

Ziņu lente
0