Politika

Šķiet, Latvija paliks bez premjera: Vējonis neapmierināts ar jaunajām partijām Saeimā

© Sputnik / Sergey MelkonovRīga
Rīga - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis darbu jaunās koalīcijas veidošanas jautājumā uzskata par neapmierinošu un uzskata, ka līdz 6. novembrim nekādas izmaiņas nav gaidāmas.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. 13. sasaukuma Saeimas pirmā sēde notiks 6. novembrī, taču Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apšauba partiju iespējas vienoties līdz šim laikam, vēsta Latvijas līdera vietne.

Prezidenta kanceleja informēja, ka prezidents Raimonds Vējonis otrdien, 2018. gada 30. oktobrī, uz tikšanos Rīgas pilī aicinājis premjerministra amata kandidātus – "KPV LV" kandidātu Aldi Gobzemu, Jaunās konservatīvās partijas kandidātu Jāni Bordānu un partiju apvienības "Attīstībai/Par!" kandidātu Arti Pabriku.

Muzeju nakts Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Dombrovskis: izvēle starp trim premjera kandidātiem – solis pretī Saeimas atlaišanai

Valsts prezidents sagaida, ka līdz tam iespējamie premjera amata kandidāti varēs ziņot par līdzšinējās partiju sarunās panākto, par turpmāko valdības veidošanas procesu, uzdevumiem un iespējamo koalīcijas sastāvu.

Prezidents uzskata, ka visas līdzšinējās konsultācijas par iespējamo koalīciju un jaunās valdības vadītāja kandidatūru vērtējams ir neapmierinošas. Viņš atgādināja, ka pagaidām nav panākta vienošanās ne tikai par nākamās koalīcijas aprisēm, bet arī vērojama nespēja vienoties par darāmajiem darbiem.

Pēc prezidenta viedokļa tas liecina, ka, visdrīzāk, Saeimas vairākums neatbalstīs jaunā premjera kandidatūru, un jaunā Saeima 6. novembrī nespēs vienoties par 13.Saeimas priekšsēdētāju un prezidiju.

Latvijas Republikas Satversme paredz, ka rīkojumu par premjerministra aicināšanu iespējams izdot tikai pēc tam, kad līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uz pirmo sēdi būs atkāpies esošais Ministru kabinets.

Tauta izvēlas Dombrovski

Lai arī prezidents Raimonds Vējonis nav iekļāvis partijas "Saskaņa" izvirzīto premjerministra kandidātu starp prezidenta nosauktajiem pretendentiem, Vjačeslavs Dombrovskis joprojām ir populārākais iedzīvotāju acīs.

Katrs ceturtais valsts iedzīvotājs valdības vadītāja postenī vēlas redzēt Vjačeslavu Dombrovski.

No līdera ievērojami atpaliek citi kandidāti: otrajā vietā ierindojies Jānis Bordāns no Jaunās konservatīvās partijas, kura vārdu nosaukuši 12% aptaujāto. Arti Pabriku ("Attīstībai/Par!") atbalsta 9%, Robertu Zīli (Nacionālā apvienība) nosaukuši 8% respondentu, bet Aldi Gobzemu no KPV LV – tikai 7% aptaujāto.

Krišjāni Kariņu no "Jaunās Vienotības" premjera krēslā gribētu redzēt 3% aptaujāto. Pēdējo vietu ieņem pašreizējais premjers Māris Kučinskis no Zaļo un zemnieku savienības – viņu atbalsta aptuveni 1-2% respondentu.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Kučinska kritēriji: premjers plāno atsijāt koalīcijai nevēlamās partijas

Iepriekš vēstīts, ka pēc sarunām ar parlamentā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem Vējonis minējis trīs premjera amata kandidātus: Arti Pabriku ("Attīstībai/Par!"), Aldi Gobzemu (KPV LV) un Jāni Bordānu (JKP). Sarakstā nav iekļauts Vjačeslavs Dombrovskis ("Saskaņa"), lai arī viņa partija vēlēšanās saņēma lielāko skaitu balsu. Pats Dombrovskis šādu prezidenta lēmumu nosaucis par pirmo soli pretī Saeimas atlaišanai.

Valdības veidošanas sarunas Dombrovskis nosaucis par sen neredzētu cirku: partijas un politiķi dažu dienu laikā aizmirsuši, ka viens otram izvirzīja pat kriminālā rakstura apsūdzības, aizmirsuši vēlētājiem dotos solījumus un sākuši dalīt portfeļus.

Pārējos Saeimā iekļuvušos spēkus Dombrovskis nosauca par "viena jautājuma partijām", kuras sevi dēvē par latviskām partijām un vēlas nepieļaut "Saskaņas" nonākšanu valdībā. Viņš sacīja, ka šādas etniski motivētās "sarkanās līnijas" Eiropā nav saprotamas – tā ir atpalicības pazīme.

Ziņu lente
0