"Nedod, Dievs, katastrofa Rīgas līcī": eksperts par naftas ieguvi Latvijā

© Sputnik / Динара НикифороваRīgas līcis
Rīgas līcis  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija var visu likt uz kārts un kļūt par naftas un gāzes valsti, taču, kas notiks, ja Rīgas līcī notiks katastrofa vai valdība sāks žņaugt jaunos projektus ar nodokļiem.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Krievijas eksperts transporta, loģistikas un naftas un gāzes produktu nozarē Andrejs Vaščenko pastāstīja radio Baltkom ēterā, kādas ir Latvijas perspektīvas naftas un gāzes ieguves nozarē.

2016. gada novembrī Latvijas valdība apstiprināja Ekonomikas ministrijas rīkojuma projektu par ogļūdeņražu izpētes un ieguves licences laukumu Aizputes novada Lažas pagastā un Kuldīgas novada Gudenieku pagastā.

Portfelis - Sputnik Latvija
Zaiceva: "saimnieks-latvietis" vispār aizmirsis, kas ir darbs

Projekts sagatavots, ņemot vērā Lietuvas kompānijas Geobaltic iesniegumu, kura ierosināja izveidot ogļūdeņražu izpētes licences laukumu šajos pagastos 185,17 hektāru platībā.

Vaščenko paziņoja, ka Latvijai vajadzētu paturēt prātā, ka tā ir piekrastes valsts, un šāda ģeogrāfiskā izvietojuma apstākļos nākas ņemt vērā riskus naftas un gāzes atradņu izstrādē.

Eksperts paskaidroja, ka labākajā gadījumā naftas un gāzes ieguve Latvijā var novest pie nopietna pludmaļu piesārņojuma, sliktākajā – kļūt par nopietnas dabas katastrofas cēloni. Viņš atgādināja par traģēdiju Meksikas līcī 2010. gadā.

Meksikas līcis

Tolaik zviedru naftas platforma Deepwater Horizon, ko pārvaldīja Вritish Petroleum (BP), nogrima Meksikas līcī pie Luiziānas štata piekrastes. Vispirms uz platformas uzsprāga gāze un sākās ugunsgrēks, kas ilga 36 stundas. Platforma nogrima, un cauruļvads, pa kuru no jūras dibena tika sūknēta nafta, guva bojājumus.

Jau dažas dienas pēc katastrofas ASV krasta apsardze atrada naftas noplūdes pēdas. Rezultātā tika piesārņoti ūdeņi un krasts vairāk nekā 1100 jūdžu garumā. Par kaitējumu ziņoja vairāki ASV štati. Gāja bojā augi, gandrīz visi gliemji un citi bezmugurkaulnieki, pieauga mirstība vaļveidīgo populācijas vidū, nerunājot par zivīm.

Aptuveni tā var izskatīties dabas katastrofa piekrastes valstī, kas iegūst naftu.

"Nedod, Dievs, kaut kas tamlīdzīgs notiks Rīgas līcī! Tās būs šausmas," – konstatēja Vaščenko.

Pēc viņa domām, Latvijai nāksies izvēlēties: vēlme pašai iegūt naftu un risks zaudēt skaistās pludmales. Tomēr viņš piezīmēja: ja atradne ir liela un ieguve būs rentabla, valsts tomēr izvēlesies naftas ieguvi. "Taču to jau izlemj ģeologi, inženieri, fiziķi," – uzsvēra eksperts.

Problēmas nodokļu likumdošanas un ekonomikas jomā

Andrejs Vaščenko pieminēja vēl vienu nozīmīgu faktoru, kas skar rentabilitāti. Eksperts uzskata, ka pasaules interese par naftas ieguvi Latvijas teritoriālajos ūdeņos ir atkarīgs no valsts nodokļu sistēmas.

Eiro naudaszīmes - Sputnik Latvija
Ārvalstu investori aiziet no Latvijas

Vaščenko uzskata: ja Latvija neskoposies uz tehnoloģiju rēķina un nežņaugs jaunos projektus ar vietējiem nodokļiem, iespējams, interese par naftas ieguvi Baltijas jūrā, piemēram, Latvijas teritoriālajos ūdeņos pieaugs.

Tāpat eksperts atgādināja, ka naftas ieguve var aizņemt zināmu laiku, tās pārstrāde var ilgt vairākus gadus. Taču ir arī cits variants: Latvijas ekonomikas sekmīgas attīstības apstākļos, piegādātāji paši centīsies ieinteresēt valsti ar saviem piedāvājumiem. "Paši skries pie jums un lūgs "pērciet pie mums"," – uzsvēra Vaščenko.

Ziņu lente
0