EDSO aicina Krieviju atcelt žurnālam The New Times piespriestu sodu

© Foto : OSCE/Curtis BuddenEDSO
EDSO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins aizvadītā gada novembrī parakstīja likumu par ārvalstu aģenta statusu medijiem. Šonedēļ Miertiesa Maskavā piesprieda sodu žurnālam 22 milj. rubļu apmērā par tā neievērošanu.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Starptautiskās Eiropas drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvis mediju brīvības jautājumos Arlems Dezīrs nosaucis par bezprecedenta lēmumu Miertiesas spriedumu žurnālam The New Times – naudas sodu vairāk nekā 22 miljonu rubļu apmērā (gandrīz 300 tūkst. eiro) – un aicinājis atcelt spriedumu, vēsta RIA Novosti.

Ceturtdien Miertiesa Maskavā sodīja žurnālu The New Times un tā galveno redaktori Jevgeņiju Albacu par vairāk nekā 22 milj. eiro par to, ka izdevums nav savlaicīgi informējis varasiestādes par naudas līdzekļu saņemšanu no ārvalstu aģentiem. Aizstāvības pārstāvji apņēmušies pārsūdzēt lēmumu.

Sputnik un RT galvenā redaktore Margarita Simonjana - Sputnik Latvija
Izjūtiet starpību: Simonjana pastāstīja par BBC nekorekto virsrakstu

"Tik liels sods žurnālam The New Times ir bezprecedenta lēmums, kas kaitē mediju brīvībai Krievijas Federācijā. Aicinu varasiestādes atcelt šo lēmumu un ceru, ka tas notiks pēc apelācijas sūdzības. No jauna aicinu valdību iekļaut grozījumus pašreizējā likumā par ārvalstu aģentiem, lai izvairītos no tamlīdzīgām situācijām nākotnē," – paziņoja Dezīrs, kuru citēja EDSO preses dienests.

Viņš uzsvēra, ka viena no EDSO valstu saistībām ir mediju brīvības un plurālisma saglabāšana. "Krievijas Federācijai ir jāizvairās no nevajadzīgiem un nesamērīgiem pasākumiem, kuri var vājināt mediju plurālismu. Tieši tāpēc nepieciešams steidzami mainīt likumu par ārvalstu aģentiem," – piebilda Dezīrs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins aizvadītā gada novembrī parakstīja likumu par ārvalstu aģenta statusu medijiem. Likums paredz, ka par ārvalstu aģentiem iespējams atzīt medijus, kuri saņem finansiālu palīdzību no citām valstīm vai ārvalstu organizācijām. Vēlāk Krievijas Tieslietu ministrija iekļāva ārvalstu aģentu sarakstā deviņus medijus, kuru starpā ir "Golos Ameriki" un "Radio Svoboda". Likuma grozījumi ir piespiedu atbildes pasākumus pēc Krievijas mediju apspiešanas ASV, piemēram, pēc ārvalstu aģenta statusa piešķiršanas RT Amerika.

Iepriekš Dezīrs paziņoja, ka akreditācijas atņemšana RT korespondentiem ASV Kongresā tieši ietekmē mediju brīvību, tiem reģistrējoties un saņemot ārvalstu aģenta statusu. EDSO pārstāvis atzīmēja, ka jebkādu mediju atzīšana par ārvalstu aģentiem ir nepieņemama. Viņš aicināja atteikties no tamlīdzīgiem pasākumiem.

Ziņu lente
0