Investīcijas, gāze, lauksaimniecības preces: Krievija atbild uz Ukrainas sankcijām

© Пресс-служба Президента РФ / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzdevis izstrādāt speciālos ekonomiskos pasākumus pret Ukrainas kompānijām un fiziskajām personām, atbildot uz Kijevas nedraudzīgajiem soļiem.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins 22. oktobrī parakstījis dekrētu par speciālajiem ekonomiskajiem pasākumiem sakarā ar Ukrainas nedraudzīgajām darbībām pret Krievijas pilsoņiem. Valsts vadītājs uzdevis valdībai izstrādāt pasākumus un sastādīt sarakstu, kurā tiks iekļautas Ukrainas fiziskās un juridiskās personas, uz ko tie attiecināti, vēsta RIA Novosti.

Cauruļvada ventilis - Sputnik Latvija
Ukrainā gāzes cena patērētājiem palielināta gandrīz par ceturto daļu

Kremļa vietnē ziņots, ka dekrēts par speciālajiem ekonomiskajiem pasākumiem parakstīts "atbildei uz Ukrainas nedraudzīgajām un starptautiskajām tiesībām neatbilstošajām darbībām, kas saistītas ar ierobežojošo pasākumu ieviešanu pret Krievijas Federācijas pilsoņiem un juridiskajām personām".

Valdība izstrādās minētos pasākumus un sastādīs Ukrainas fizisko un juridisko personu sarakstu, uz ko tie tiks attiecināti.

Pie tam Krievija būs gatava atcelt speciālos ekonomiskos pasākumus, kas vērsti pret Ukrainas fiziskajām un juridiskajām personām, ja Kijeva atcels savas sankcijas pret Krievijas pilsoņiem un kompānijām.

Informācija par to, kādi Ukrainas nedraudzīgie soļi pret KF likuši parakstīt dekrētu, netiek sniegta. Vienlaikus šī gada septembrī noskaidrojās, ka Ukraina ieviesusi sankcijas pret vairākām Krievijas kompānijām par sadarbību ar Donbasa pašpasludinātajām republikām.

Tāpat augustā kļuva zināms, ka Ukraina pievienojusies 30. jūlijā pieņemtajam ES lēmumam iekļaut sankciju sarakstā sešus Krievijas uzņēmumus sakarā ar Krimas tilta celtniecību. ES sankcijas paredz kompānijām piederošo aktīvu iesaldēšanu, kā arī aizliegumu ES reģistrētajām fiziskajām un juridiskajām personām sniegt šīm firmām jebkādus līdzekļus.

Investīcijas, energoresursi un produkti

Вода из крана, архивное фото - Sputnik Latvija
Ukraiņiem skaidro, kādu labumu dod atteikšanās no karstā ūdens mājokļos

KF prezidenta dekrēta izpildes ietvaros valsts var ierobežot investīcijas Ukrainas ekonomikā un energoresursu piegādi; tāpat pasākumi var skart arī lauksaimniecības produkciju, paskaidroja Valsts domes Finansiālā tirgus komitejas priekšsēdētājs Anatolijs Aksakovs.

Deputāts uzsvēra, ka šobrīd Krievija ir lielākais investors Ukrainas ekonomikā, tāpēc ir loģiski izvērtēt investīciju ierobežojumus speciālo pasākumu kompleksa ietvaros.

Tāpat viņš norādīja, ka nepieciešami energoresursu piegādes limiti, jo ukraiņi dzīvo uz to rēķina, bet paši pie tam "Krimai atslēguši ūdens resursus, noslēguši kanālu".

"Faktiski rīkojas nevis pret Krieviju, bet gan pret cilvēkiem. Mums jānosaka energoresursu piegādes limiti," – ieteica Aksakovs.

Ierobežojumi var skart arī lauksaimniecības produkcijas piegādi.

"Klimatiskās zonas aspektā mēs neko nezaudēsim. Jāskatās, ko mēs audzējam, kas tiek ražots. Iespējams ierobežot arī šīs piegādes," – atzīmēja politiķis.

Pasākumi nav formāli

Krievijas atbilde uz Kijevas nedraudzīgajām darbībām nebūs formāla un sagādās patiesas grūtības Ukrainas kompānijām un fiziskajām personām, uzskata senators Francis Klincēvičs.

"Speciālie ekonomiskie pasākumi, ko, saskaņā ar prezidenta dekrētu, uzdots izstrādāt valdībai, radīs nopietnas problēmas fiziskajām un juridiskajām personām, uz kurām tiks attiecināti," – teica politiķis.

Pēc viņa domām, Vladimira Putina parakstītais dekrēts "atklāti iesaka Kijevai pārtraukt spēlēt sankciju spēles".

Ziņu lente
0