Politika

Dombrovskis: izvēle starp trim premjera kandidātiem – solis pretī Saeimas atlaišanai

© Sputnik / Sergey MelkonovMuzeju nakts Rīgā. Foto no arhīva
Muzeju nakts Rīgā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neviens no prezidenta nosauktajiem premjerministra kandidātiem nespēs savākt vairākumu Saeimā, uzskata Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ierosinājums 13.Saeimā iekļuvušajām partijām vienoties par atbalstu vienam no trijiem premjera amata kandidātiem ir vērsts uz Saeimas atlaišanu, uzskata partijas "Saskaņa" premjera amata kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis. Savu viedokli viņš pauda intervijā Latvijas televīzijā.

Vjačeslavs Dombrovskis - Sputnik Latvija
Vjačeslavs Dombrovskis: premjera amats pienākas mums

Iepriekš R.Vējonis pēc sarunām ar visām partijām paziņoja, ka turpinās izvērtēt Alda Gobzema ("KPV LV"), Jāņa Bordāna (Jaunā konservatīvā partija) un Arta Pabrika ("Attīstībai/Par!") kandidatūras uz Ministru prezidenta amatu.

Saskaņā ar Satversmi Valsts prezidents rīkojumu par nākamā Ministru prezidenta aicināšanu varēs izdot tikai pēc tam, kad līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uz pirmo sēdi 2018. gada 6. novembrī būs atkāpies esošais Ministru kabinets.

Pēc Dombrovska domām, neviens no trīs premjera amata kandidātiem nevar savākt vairākumu Saeimā. Šāds prezidenta nosauktais trīs iespējamo premjeru saraksts, pēc Dombrovska domām, ir solis pretī Saeimas atlaišanai: ja neizdosies gūt atbalstu nevienam no kandidātiem, radīsies strupceļš, un iespējamais scenārijs ir Saeimas atlaišana līdz ar atkārtotām vēlēšanām.

Valdības veidošanas sarunas Dombrovskis nosaucis par sen neredzētu cirku: partijas un politiķi dažu dienu laikā aizmirsuši, ka viens otram izvirzīja pat kriminālā rakstura apsūdzības, aizmirsuši vēlētājiem dotos solījumus un sākuši dalīt portfeļus.

Pārējos Saeimā iekļuvušos spēkus Dombrovskis nosauca par "viena jautājuma partijām", kuras sevi dēvē par latviskām partijām un vēlas nepieļaut "Saskaņas" nonākšanu valdībā. Viņš sacīja, ka šādas etniski motivētās "sarkanās līnijas" Eiropā nav saprotamas – tā ir atpalicības pazīme.

Dombrovskis uzskata, ka Valsts prezidentam Raimondam Vējonim pietrūcis drosmes nostāties pret "sarkanajām līnijām" un aicināt "Saskaņu" veidot valdību. 

Saeimas vēlēšanās lielāko balsu skaitu (19,8%) saņēma partija "Saskaņa", turklāt Vjačeslavs Dombrovskis, partijas izvirzītais kandidāts Ministru prezidenta postenim, kļuva par vēlētāju simpātiju līderi.

Ziņu lente
0