Aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēts pensionārs

© Sputnik / Алексей ТихомировLatvijas Drošības policijas emblēma
Latvijas Drošības policijas emblēma  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizdomās turamajam piemērots drošības līdzeklis – arests.

RĪGA, 23. oktobris - Sputnik. Drošības policija aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturējusi cienījama vecuma cilvēku, vēsta rus.lsm.lv.

Vīrietis aizturēts pagājušajā nedēļā, viņam piemērots tāds drošības līdzeklis kā arests.

Силуэт мужчины - Sputnik Latvija
Rezidenta liktenis: kā "veiksmīgas integrācijas piemērs" Igaunijā kļuvis par "spiegu"

Šogad tiesa pieņēmusi jau divus spriedumus personām, kas apsūdzētas par spiegošanu Krievijas labā. Šī gada maija nogalē Zemgales rajona tiesa piesprieda "Latvijas dzelzceļš" meistaram Aleksandram Krasnopjorovam brīvības atņemšanu uz 18 mēnešiem, 60 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību uz 18 mēnešiem. Tāpat notiesātajam bija 30 dienu laikā pēc sprieduma stāšanās spēkā jānomaksā tiesas izdevumi 260 eiro apmērā.

Ieslodzījuma termiņā tika ieskaitīts cietumā jau pavadītais laiks – no 2016. gada oktobra līdz 2018. gada janvārim. Janvāra sākumā viņš tika atbrīvots no aresta, nomainot to pret drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Pie tam prokurore uzskata, ka brīvības atņemšanas termiņš Krasnopjorovam jāpalielina līdz trim gadiem un četriem mēnešiem, bet policijas uzraudzības termiņš – līdz trim gadiem.

Izmeklēšanas versija liecināja, ka laika posmā no 2015. gada 21. oktobra līdz 2016. gada 23. septembrim nelikumīgi vācis neizpaužamas militāra rakstura ziņas un komercnoslēpumus – fotografēja NATO tehniku un sūtīja uzņēmumus saviem bijušajiem dienesta biedriem uz Krieviju. Šī iemesla dēļ viņš tika turēts aizdomās par spiegošanu. Sākotnēji Krasnopjorovam draudēja brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem.

Augusta sākumā Latvijas pilsonim Jurijam Stilvem tiesa piespriedusi trīs gadus ieslodzījumā nosacīti. Viņam noteikts pārbaudes periods uz laiku līdz trim gadiem un sešiem mēnešiem, turklāt tiesa ņēmusi vērā deviņus mēnešus, ko apsūdzētais pavadījis ieslodzījumā izmeklēšanas laikā.

Шпион с фотоаппаратом - Sputnik Latvija
Tiesa izskatīs apelāciju "spiega"-dzelzceļnieka lietā

Stilve savu vainu atzinis un nodarīto nožēlo.

2017. gada 19. decembrī Latvijas Drošības policija ziņoja, ka aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēts Latvijas pilsonis. Tika veiktas kratīšanas, aizturētais tika turēts aizdomās par informācijas vākšanu par Nacionālo bruņoto spēku militārajiem objektiem un situāciju pie Latvijas un Krievijas robežas, kā arī par šaujamieroču un munīcijas nelegālu apgrozījumu. Viņa vārds ne reizi nav nosaukts.

Marta sākumā lieta tika iesniegta prokuratūrā ar lūgumu sākt kriminālvajāšanu pret aizdomās turamo. Viņam draudēja brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem.

Ziņu lente
0