Gasparjans: nepilsoņu skaits – Latvijas sistemātiska kļūda, tāpat kā vēlēšanas

© Sputnik / Михаил Кутузов / Pāriet pie mediju bankasASV dolāri
ASV dolāri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par ko žurnāliste Marija Krūze atvainojās eirodeputātam Andrejam Mamikinam, kāpēc Latvijā pazūd valsts īpašums, vai ir vērts lepoties ar nepilsoņu skaita samazināšanos un kāpēc bremzē koalīcijas pārrunas.

RĪGA, 21. oktobris — Sputnik. Iknedēļas tuvāko ārvalstu un Baltijas valstu politisko notikumu apskata programmas vadītāja Sputnik Marija Krūze atvainojusies eirodeputātam Andrejam Mamikinam par tālruņa zvanu nelaikā.

Latvijas Saeimas vēlēšanas - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kasīdamies un uz Putina portretu skatīdamies": Gasparjans par vēlēšanu fiasko Latvijā

Mamikins, kura kandidatūru nesenajās Saeimas vēlēšanās 6. oktobrī Latvijas Krievu savienība izvirzīja premjerministra postenim, savā lapā Facebook pastāstīja, ka Marija Krūze piezvanījusi viņam un lūgusi komentārus "tieši tajā dienā, kad es apglabāju vecmāmiņu". Pie tam politiķis pievērsa uzmanību tam, ka žurnāliste nav stādījusies priekšā, kā pienākas, nosaukusi tikai savu vārdu un organizāciju, ko viņa pārstāv, taču ne uzvārdu.

Šo incidentu Mamikins saistīja ar LKS sliktajiem rezultātiem LKS vēlēšanās un kaut kādām baumām par to, ka Sputnik nez kāpēc "nēsā mums (LKS) naudu maisiem".

Ar cieņu                                

Krūze atzinās, ka viņu ļoti pārsteigusi tāda reakcija, un uzsvēra: Sputnik žurnālistiem nav paraduma stādīties priekšā, nenosaucot savu uzvārdu. Pie tam žurnāliste atzīmēja, ka saprot, cik smagā brīdi piezvanījusi un nav aizvainota par politiķa mazliet rupjo toni.

"Jūtam lielu cieņu pret Andreju Vladimiroviču un vēlamies sadarboties tāpat kā iepriekš. Tāpēc atvainojos par kļūdu," – teica Krūze.

Savukārt Gasparjans ievēroja Mamikina publikācijas toni. Arī viņu tā pārsteidza, jo nekādi pret eirodeputātu vērsti apvainojumi nav izskanējuši. Politologs izteicās, ka sakāve vēlēšanās, domājams, arī ietekmējusi deputāta noskaņojumu, un apsolīja izskatīt kļūdas, ko LKS pieļāvusi priekšvēlēšanu kampaņā.

"Vēl vairāk, mūsu iepriekšējā programmā daudzkārt tika atkārtots, ka jūtam pret viņu lielu cieņu. Ja viņš kaut ko uztvēris kā aizvainojumu, tas var nozīmēt tikai vienu – nav skatījies uzmanīgi," – teica Gasparjans.

Bijušās PSRS Bermuda trijstūris

Pārejot pie citām ziņām no Latvijas, Gasparjans pastāstīja par iemesliem, kuru dēļ Jaunsardzes vienībās veiktajā revīzijā konstatēts iztrūkums gandrīz 57 tūkstošu eiro apmērā. Ziņots, ka bez pēdām pazudušas teltis, zābaki, formas tērpi un atsevišķi to elementi. Ierosinātas divas krimināllietas.

"Zagt – tā ir normāla prakse. Pēcpadomju telpa ar to ir slavena. Tas ir tāds Bermudu trijstūris, kur pazūd absolūti viss. Moldovā, piemēram, pazudusi puse budžeta, Ukrainā neviens vairs pat nemeklē SVF iepriekšējo pārskaitījumu," – paskaidroja Gasparjans.

Jāpiebilst, ka Latvijā mīklaini pazudis ne tikai jaunsargu inventārs. Pagaisuši arī gandrīz 27 miljoni eiro no naudas, kas tika atvēlēta no budžeta valsts simtgades svinībām. Šo faktu atzina Valsts kontrole.

Vēl vairāk, iestāde atzīmēja, ka mehānismi, kam būtu jāpalīdz kontrolē piešķirtā finansējuma maršrutus, nedarbojas, kā nāktos, jo līdzekļu iztērēšanai Latvijas simtgadei veltītajiem svētku pasākumiem nav noteikti formāli ierobežojumi. Katra organizācija var pieskaņot šim datumam jebkuru tās organizēto pasākumu, iztērējot tam speciāli no budžeta atvēlētos līdzekļus.

Sistemātiskās kļūdas Latvijā

Gasparjans atgādināja, ka tamlīdzīgs haoss Latvijā valda it visur un ar to iespējams saistīt arī problēmas, kas radušās koalīcijas izveides procesā, partiju izgāšanos vēlēšanās un politiku kopumā.

"Piemēram, premjerministra kandidāts no "Saskaņas" Vjačeslavs Dombrovskis paziņoja, ka "Saskaņa" nav krievu partija un divvalodības nebūs. Un tas nav atsevišķs stāsts. Kad man zvana un lūdz komentēt krievu partijas panākumus Latvijā, es tūlīt vaicāju, kura tad īsti tur izrādījusies krievu partija," – paskaidroja politologs.

Latvijas Ārlietu ministrijas paziņojumus par nepilsoņu skaita samazināšanos Gasparjans tāpat nosauca par vienu no sistemātiskajām kļūdām, ko pieļauj Latvija, it īpaši krievu partijas. Viņš paskaidroja, ka tādējādi krievu partijas zaudē elektorātu, jo cilvēki mirst vai nokārto pilsonības eksāmenus un vēlāk aizmirst savas saknes.

Taču lieta tāda, ka nevienu neinteresē notiekošā saknes un iemesli. Neviens nepūlas noskaidrot, kāpēc izgāzušās vēlēšanas un kas patiesībā notiek, piezīmēja politologs.

Ziņu lente
0