Politika

Viņi kaitināja vēlētājus: Latvijas eksprezidents par valdošo partiju krahu

© Sputnik / Sergey Guneyev / Pāriet pie mediju bankasLatvijas bijušais prezidents Valdis Zatlers
Latvijas bijušais prezidents Valdis Zatlers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bijušais prezidents Valdis Zatlers izteicis pieņēmumu, ka Zaļo un zemnieku savienības izmisīgie mēģinājumi atgūt varu novedīs pie partijas šķelšanās.

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Latvijas bijušais prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka pēc valdības izveidošanās Zaļo un zemnieku savienība varētu sašķelties, vēsta Mixnews.lv.

Zatlers atzīmēja, ka ZZS ļoti cenšas iekļūt valdībā, lai būtu "kaut ar vienu kādu iekšā" un vēlāk atgūtu varu.

Vēlēšanas - Sputnik Latvija
Sarunas par koalīciju: neērts JKP, jauns premjera kandidāts un deklarācija

Eksprezidents piezīmēja, ka ZZS vēlme palikt pie stūres ir gandrīz neslēpta, taču, domājams, partijai par labu tas nenāks. Pēc Zatlera domām, viss beigsies ar vainīgo meklēšanu un novedīs pie šķelšanās.

Tāpat bijušais valsts vadītājs pauda savu viedokli par ZZS neveiksmes cēloņiem. Pēc viņa domām, partija, kas iemieso varu Latvijā, maz uzmanības veltījusi savai priekšvēlēšanu kampaņai, un tā nav bijusi īpaši veiksmīga. Iespējams, tas aizkaitinājis vēlētājus.

Zatlers pastāstīja, ka vēlēšanu rezultāti – valdošās partijas cietušas sakāvi, piekāpjoties jauno politisko spēku priekšā, atauno procesus Latvijas sabiedrībā.

Politiķis atgādināja, ka Nacionālā apvienība zina, kas strādās valdībā, bet pārējiem nāksies "norīt lielu krupi. "Vienotība" pārvarējusi sarežģītu periodu, ir vienota un stipra. Pēc viņa domām, malā var palikt ZZS, Artusa Kaimiņa partija KPV LV vai Jaunā konservatīvā partija.

Iepriekš vēstīts, ka ar ZZS saistītas augstākās prasības no visām šajās vēlēšanās redzētajām partijām, ņemot vērā no tās sarakstiem izsvītroto kandidātu skaitu. Apvienība pastāv jau 16 gadus – to veido Zemnieku savienība un "Zaļā partija", kuras joprojām nevar vienoties.

Vēlēšanas ir, rezultātu nav

Latvijas Saeimas vēlēšanas notika 6. oktobrī. CVK dati liecina, ka līdera vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balstu, otro vietu – partija KPV LV (14,25%), trešo — Jaunā konservatīvā partija (13,59%). Ceturtajā vietā - "Kustība "Par!" (12,04%).

Politiskā partija KPV LV - Sputnik Latvija
Politika
KPV LV atteikusies doties uz koalīcijas veidošanas pārrunām ar JKP

Tām seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), ZZS (9,91%) un partija "Jaunā vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem "Saskaņa" saņem parlamentā 23 deputātu vietas, KPV LV un JKP — pa 16, "Attīstībai/Par" un Vl-TB/LNNK — pa 13, ZZS — 11, "Jaunā Vienotība" — 8.

Pārrunas par koalīcijas veidošanu turpinās.

Ziņu lente
0