ASV aviācijas bāzes kuģis pirmo reizi 27 gadu laikā ieradies Arktikā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviācijas bāzes kuģis "Harry Truman" ir pirmais šīs klases amerikāņu kuģis, kas ieradies Arktikā kopš 1991. gada septembra.

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. ASV aviācijas bāzes kuģis pirmo reizi 27 gadu laikā šķērsojis Ziemeļu polāro loku, informē RIA Novosti, atsaucoties uz ASV JKS preses dienestu.

Aviācijas bāzes kuģis "Harry Truman" ir pirmais šīs klases amerikāņu kuģis, kas ieradies Arktikā kopš 1991. gada septembra, kad mācībās šajā rajonā piedalījās aviācijas bāzes kuģis "America".

ASV Jūras spēku zemūdene militāro mācību ICEX-2018 laikā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Nīderlande apsūdzējusi Krieviju par provokācijām NATO mācībās Arktikā

"Pagājuši gandrīz trīsdesmit gadi kopš tā laika, kad klāja aviācija strādāja tamlīdzīgos apstākļos, un, neskatoties uz sliktajiem laikapstākļiem, mūsu ekipāžas locekļi demonstrē, ka kuģis spēj pilnībā izmantot visas savas iespējas jebkurā pasaules punktā," – skaidroja "Harry Truman" komandieris Niks Dienna.

"Harry Truman" aviācijas trieciena grupa Norvēģu jūrā strādās zemas temperatūras, spēcīga vēja un viļņošanās apstākļos, norādīts ziņojumā. Vēlāk, saskaņā ar ieceri, aviācijas bāzes kuģis piedalīsies NATO manevros Trident Juncture.

NATO mācības Trident Juncture tiek organizētas Norvēģijā. Tās aizritēs no 25. oktobra līdz 7. novembrim. Manevros piedalīsies aptuveni 50 tūkstoši karavīru no 30 valstīm – alianses locekļiem un partneriem, tiks izmantoti līdz 10 tūkstoši militārās un speciālās tehnikas vienību. Mācības ir vērienīgākie manevri pēdējo gadu laikā pie Krievijas robežām. NATO vadība informēja, ka manevros plānots veikt aptuveni 20 eksperimentus.

Starptautiskās militārās mācības Saber Strike Latvijā - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM par NATO mācību mērķiem Norvēģijā: skaidrības labad apskatiet karti

Eksperimentu virknē ir gaisa kara spēku dalībvalstu piešķirto gaisa kara spēku dislokācijai un komandēšanai paredzētā koordinācijas un vadības moduļa operatīvas izvēršanas apgūšana.

Pagājušajā nedēļā Norvēģijas bruņoto spēku ģenerālleitnants Rūne Jākobsens preses konferencē informēja, ka Zviedrija un Somija, kas nav iestājušās aliansē, atvērs savu gaisa telpu operācijām manevru ietvaros.

Viņš piezīmēja, ka galvenais mācību rajons atrodas vairāk nekā 1000 kilometru attālumā no Krievijas robežas, bet gaisa operācijas – 500 kilometru attālumā.

Ziņu lente
0