Valsts policija radījusi viltus lapu – iedzīvotāji "uzķērušies"

© Pixabay / lechenie-narkomaniiInterneta krāpniecība. Foto no arhīva
Interneta krāpniecība. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts iedzīvotāji pārāk viegli uztic personīgo informāciju nepazīstamām personām internetā, konstatējusi policija eksperimenta gaitā.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Ik dienas vidēji četri no pieciem Latvijas iedzīvotājiem pakļauti informācijas drošības riskiem internetā. Šādus datus publicējusi Valsts policija, raksta Skaties.lv

Policija sākusi īpašu informācijas kampaņu, lai padarītu iedzīvotājus modrākus.

Mobilais tālrunis - Sputnik Latvija
Piezvani man, piezvani: Latvijas iedzīvotājiem uzbrūk telefonu krāpnieki

Eksperimenta gaitā kārtības sargi izstrādāja viltus profilu vienā no populārākajiem sociālajiem tīkliem. Speciālistu mērķis bija izpētīt cilvēku izturēšanos gadījumā, ja viņi saduras ar potenciālo ļaundaru darbību digitālajā vidē.

Eksperiments apstiprināja, ka iedzīvotāji viegli uzticas svešiniekiem – nosūta personīgo informāciju un pat nepūlas pārliecināties, vai cilvēks, ar ko viņi sazinājušies, patiešām ir tas, par ko izliekas.

Tādu uzticēšanos bieži vien izmanto kibernoziedznieki, piemēram, izvilina kailfoto, ar ko pēc tam cilvēku šantažē.

Valsts policijas vadītājs Ints Ķuzis pastāstīja, ka informāciju par kibernoziegumiem tiesībsargājošās iestādes saņem reti.

"Jo saskaroties pēc tam jau ar sekām, cilvēki domā – kāds es biju idiots. Kāpēc es tā darīju? Nu es tagad iešu parādīt citiem savu muļķību. Bet tā nav pareizi. Ir jāgriežas. Tāpat kā par šiku zādzību, ir jāziņo par šīm lietām, jo tas var būt priekš mums viens diedziņš liela kamola atrisināšanai," – uzsvēra Ķuzis.

Iepriekš vēstīts, ka nesen krāpnieki nokļuvuši līdz Ivetai Strautiņai-Ušakovai, Rīgas mēra dzīvesbiedrei.

Tāpat lietotnē WhatsApp izplatās krāpnieciska loterija – ļaundari sola bezmaksas biļetes uz Eda Šīrana koncertu Lucavsalā. 

Ziņu lente
0