Rīgas Austrumu slimnīca aicina ziedot asinis

© pixabayAsinis
Asinis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā beidzas asins krājumi: hematoloģisko pacientu dzīvība ir apdraudēta.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Pēc Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāves Ingunas Potinovas vārdiem, medicīnas iestādē krasi sarucis asins krājumu daudzums, ziņo Mixnews.lv.

Potetinova lūgusi atsaukties visus, kuriem ir iespēja ziedot asinis, un ierasties Asins sagatavošanas nodaļā stacionārā "Gaiļezers", kas strādā no plkst. 8.00 līdz plkst.15.00., līdzi ņemot pasi vai ID karti.

Во время процедуры сдачи крови - Sputnik Latvija
Asinsdonoru centrs pastāstīs jauniešiem par asins ziedošanu

Asins sagatavošanas nodaļas vadītāja Sandra Jaundžeikare paskaidroja, ka no asins donoru atsaucības pilnībā atkarīgi hematoloģiskie pacienti, kurus skārusi kāda asinsrades slimība, kas var būt gan onkoloģiska, gan neonkoloģiska rakstura.

Turklāt Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā tiek ievesti smagi cietušie pacienti no visas Latvijas. Pēc smagām, sarežģītām, komplicētām politraumām viņiem bieži nepieciešama asins pārliešana un ārstēšana intensīvās terapijas klīnikā vai toksikoloģijas un sepses klīnikā.

Turklāt donora asinīs ir nepieciešama tuberkulozes un plaušu slimību pacientu ārstēšanā, kā arī apdeguma centra pacientiem.

Ziedojiet asinis visiem

Iepriekš ziņots, ka Valsts asins donoru centrs ir aizliedzis nodot asinis konkrētam cilvēkam. Iepriekš donoram bijusi iespēja pēc izvēles norādīt pacienta vārdu, kuram paredzētas asinis. Taču, sakarā ar to, ka spēkā stājusies Vispārējā personas datu aizsardzības regula (GDPR), tagad atļauts norādīt tikai medicīnas iestādes nosaukumu, kurā atrodas pacients.

Donoru asinis laboratorijā - Sputnik Latvija
Jauniešu vidū Latvijā strauji izplatās HIV

Mediķi skaidroja, ka visas donoru asinis nonāca kopējā krātuvē, kurā asins pārbaude un apstrādes procedūra ilga divas dienas. Tas praktiski izslēdz varbūtību, ka pacients saņems tieši viņam adresētās asinis. Tāpat pirms katras pārliešanas papildus notiek arī asins paraugu atbilstības saskaņošana.

Valsts asinsdonoru centra (VDK) vadītāja Egita Pole iepriekš apgalvoja, vidējais cilvēka vecums, kurš pirmo reizi atnāk nodot asinis, sastāda 29 gadus, savukārt vidējais donoru vecums pēdējo piecu gadu laikā palielinājies no 31,3 līdz 36,5 gadiem.

Katru dienu Latvijā asinis ziedo ap 100-150 donoriem.

Ziņu lente
0