Deputāts atmaksās aptuveni 10 000 eiro un nostrādās 120 stundas

Tiesneša amurs
Tiesneša amurs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojuma izdarīšanu 12. Saeimas deputātam Askoldam Kļaviņam nāksies strādāt 120 stundas piespiedu darbu un samaksāt iespaidīgo kompensācijas summu.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. Ģenerālprokuratūra ir piemērojusi priekšrakstu par sodu 12. Saeimas deputātam no Zaļo un Zemnieku savienības Askoldam Kļaviņam: nostrādāt 120 piespiedu darba stundas un iemaksāt valsts budžetā 9 tūkstošus 948 eiro par krāpšanu ar transporta kompensācijām, bet vienkāršāk sakot, par zagšanu no valsts kases, ziņo Grani.lv.

Iepriekš ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2018. gada 2. maijā uzsācis kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) - Sputnik Latvija
Lieta pret KPV LV: Kaimiņu var nepielaist dalībai Saeimas sēdēs

Izmeklēšanas gaitā tika iegūti pierādījumi, ka deputāts, pildot savas pilnvaras, no 2016. gada 1. novembra līdz 2018. gada maijam ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, ar ko nodarījis Saeimas budžetam nozīmīgs zaudējums. Viņu apsūdzēja sakarā ar to, ka viņš nomainījis savu deklarēto dzīvesvietu uz Liepāju, kas atļautu viņam piecas-sešas reizes palielināt saņemto transporta izdevumu kompensāciju.

Kopš 2016. gada jūlija līdz 2016. gada oktobrim Saeimas deputāts Kļaviņš saņēma kompensāciju par transportu 115 eiro mēnesī. Pēc dzīvesvietas deklarēšanas Liepājā transporta izdevumu kompensācija deputātam palielinājās - no 2016. gada novembra līdz 2017. gada decembrim tā bija no 560 līdz 736 eiro mēnesī.

Jūnija beigās Saeima ir izsniegusi atļauju veikt Kļaviņa mājas un automašīnas kratīšanu. Lēmumu atbalstīja 61 deputāts, 19 parlamentārieši balsošanā nepiedalījās. Turklāt Kļaviņš pats lūdzis deputātus dot atļauju veikt kratīšanu, paužot cerību, ka situācija atrisināsies.

Tomēr septembrī Kļaviņš nolēma nolikt deputāta mandātu. Savu vainu viņš pilnībā atzinis un sodam piekrita.

Kāpēc deputātiem vajadzīgas kompensācijas

Jāatzīmē, ka saistībā ar šo notikumu KNAB jau jūlijā sācis masveida Saeimas deputātu dienesta degvielas izmantošanas pārbaudi. Oficiāli šajā jautājumā birojs informāciju nesniedz, taču ir zināms, ka biroja darbinieki pēta dokumentus, uz kuru pamata deputātiem tika izmaksātas kompensācijas par transporta izdevumiem.

Avīzes - Sputnik Latvija
VARAM: novadu avīzes krievu valodā apdraud Latviju

Tika atzīmēts, ka daļa deputātu neizmanto degvielas kartes, tā vietā viņi nodot parlamenta grāmatvedībai čekus par viņu iegādāto degvielu. KNAB izmeklētāji pat bija spiesti doties uz Saeimu, lai fotografētu iesniegtos čekus.

Bijusī iekšlietu un aizsardzības ministre, bijusī Saeimas deputāte Linda Mūrniece uzskata, ka parlamentāriešiem nebūtu jāsaņem nekādas papildus kompensācijas, jo viņu algas ir pietiekami augstas, lai apmaksātu dzīvesvietu un transporta izdevumus.

Ziņu lente
0