Ardievu, plastmasas glāzīte: Eiropa atsakās no vienreizējiem traukiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiroparlamenta deputāti paplašina vienreizējo plastmasas izstrādājumu sarakstu, kuru lietošana ES ir jāierobežo vai jāaizliedz. Tabakas kompānijām piedāvāts vākt izsmēķus.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Dzērienu ražotājiem, visticamāk, nāksies atteikties no plastmasas pudelēm, un būs jāizmanto tikai stikls un kartons, stāsta Sputnik Igaunija autors Aleksejs Toms.

Alus plastmasas pudelēs - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima ierobežojusi alus realizāciju PET pudelēs

Eiropas Parlamenta Vides aizsardzības komitejas deputāti papildināja ar pudelēm, cigarešu filtriem un līdzņemamā ēdiena iepakojumiem plastmasas izstrādājumu sarakstu, kuru pārdošana ES valstīs ir jāierobežo.

Komitejas deputāti nonākuši pie secinājuma, ka ES dabas aizsardzības centieniem jābūt radikālākiem un operatīvākiem attiecībā pret plastmasas atkritumiem. Eiropas Komisijas piedāvājumus uzskata par nepietiekošiem, savukārt videi īpaši kaitīgo plastmasas izstrādājumu sarakstu – par nepilnu.

Piedāvāts ierobežot vai arī aizliegt vieglsvara plastmasas maisiņu, oksi-sadalāmās plastmasas izstrādājumu un putupolistirola iepakojuma izmantošanu, kuru parasti izmanto ātrās ēdināšanas restorāni, iepakojot ēdienu līdzņemšanai.

Absolūts plastmasas pudeļu izmantošanas aizliegums būtu absolūti neīstenojams, taču parlamentārieši uzskata par iespējamu likt to ražotājiem un pārdevējiem līdz 2025. gadam savākt līdz 90% izmantotās taras. Ražotājiem un tirdzniecības tīkliem totāla vienreizējo plastmasas trauku vākšana varētu beigties ar tik lieliem izdevumiem, ka vieglāk būtu vispār atteikties no plastmasas.

Lai tabakas kompānijas vāc izsmēķus

Medmāsa sagatavo injekciju - Sputnik Latvija
Vienreizējās lietošanas medicīniskos instrumentus varētu atļaut izmantot atkārtoti

Ieviest prasību vākt atkritumus, pēc deputātu domām, derētu arī cigarešu ražotājiem, ko pašas tabakas korporācijas, kā vēsta franču Journal de l`environnement, dēvē par absolūti neiespējamu. Viņi piedāvā atbrīvot viņus no izsmēķu vākšanas un koncentrēties uz smēķētāju pāraudzināšanu un bezmaksas kabatas pelnu trauku izdalīšanu.

Šī gada maijā Eiropas Komisija apstiprināja "kaitīgo" plastmasas izstrādājumu sarakstu, kurā tika iekļautas desmit vienreizējā lietojuma preces.

Dabai īpaši kaitīgo lietu skaitā iekļuva plastmasas šķīvji, naži, dakšas un karotes, glāzītes, ausu kociņi, salmiņi un maisāmie kociņi, kā arī kātiņi baloniem.

Ziņu lente
0