NASA vadītājs emocionāli reaģējis pēc "Sojuz" avārijas

© Foto : Roskosmos / Fedor YurchikhinSKS un Sojuz savienojums
SKS un Sojuz savienojums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NASA vadītājs pastāstīja, ka viņu pārsteigusi komandas darbības augstā kvalitāte avārijas brīdī, un augstu novērtēja arī kolēģu – "Roskosmos" līdzstrādnieku darbu.

RĪGA, 15. oktobris – Sputnik. NASA vadītājs Džims Bridenstīns emocionāli atbildēja uz žurnālistu jautājumiem par nesējraķetes "Sojuz" avāriju, vēsta RIA Novosti.

11. oktobra rītā notika pirmā pilotējamo kosmosa kuģu avārija mūsdienu Krievijas vēsturē: nesējraķetei "Sojuz FG" neizdevās nogādāt orbītā kosmosa kuģi "Sojuz MS-10" ar jauno SKS ekipāžu – krievu kosmonautu Alekseju Ovčiņinu un amerikāni Niku Heigu.

Džims Bridenstīns atzīmēja, ka avārija nekaitēs NASA un "Roskosmos" tālākajai sadarbībai.

"Es lepojos ar mūsu astronautu Niku Keigu un viņa sievu Keitiju. (..) Tāpat ka visi mūsu astronauti, Niks piecus gadus mācījies krievu valodu, lai varētu piedalīties šajā startā. Tas bija viņa pirmais lidojums uz SKS. Esmu pārliecināts, ka viņš ir vīlies," – pastāstīja Džims Bridenstīns.

Arī Ovčiņinu NASA vadītājs nosauca par varoni. Viņš atzīmēja, ka abi kosmonauti izturējušies maksimāli profesionāli.

Sarunas laikā ar žurnālistiem Bridenstīna balss iedrebējās.

"Kādu laiku mēs nezinājām, kas ar viņiem notiek," – viņš atcerējās, tik tikko valdot emocijas.

NASA vadītājs pastāstīja, ka viņu pārsteigusi komandas darbības augstā kvalitāte avārijas brīdī, un augstu novērtēja arī kolēģu – "Roskosmos" līdzstrādnieku darbu.

"Viņu komanda strādāja plecu pie pleca ar mūsējo. (..) Tas bija iespaidīgi. Kopā mūsu tautas spēs paveikt vairāk nekā atsevišķi," – viņš norādīja.

NASA vadītājs pauda cerību, ka nākamais Krievijas un ASV speciālistu kopīgiem spēkiem organizētais raķetes starts aizritēs veiksmīgi.

Bridenstīna viedokli atbalstīja arī YouTube apmeklētāji.

"Viņa emocionālā reakcija ir saprotama un dabiska," - noteica Thomas Akerberg.

"Es vienkārši nevaru saprast, kāpēc mēs nevaram salabt. Augstu vērtēju krievu paveikto. (..) Kāpēc mūsu valstis nevar sadarboties mierīgi un ar savstarpēju cieņu," – piebilda Apocraphon tripp.

"Rūpes par komandas locekļiem un viņu pašsajūtu – reta īpašība komerciālo vai valsts organizāciju vadītāju vidū," – konstatēja Woritse.

Nesējraķetes "Sojuz" avārija

11. oktobra rītā notika pirmā pilotējamo kosmosa kuģu avārija mūsdienu Krievijas vēsturē: nesējraķetei "Sojuz FG" neizdevās nogādāt orbītā kosmosa kuģi "Sojuz MS-10" ar jauno SKS ekipāžu.

Provizoriskie dati liecina, ka avārija notikusi nesējraķetes pirmās pakāpes bloka disfunkcijas dēļ – viens no četriem blokiem nav atdalījies savlaicīgi un ietriecies centrālajā blokā. Iespējams, tas noticis pakāpju atdalīšanās sistēmas piropatronas kļūmes dēļ, pastāstīja aģentūras RIA Novosti informācijas avoti.

Avāriju izmeklē "Roskosmos" komisija. Nolemts apturēt visus pilotējamos startus uz Starptautisko kosmisko staciju līdz avārijas iemeslu noskaidrošanai. Patlaban pilotējamās raķetes startē tikai no Baikonura kosmodroma. Startiem tiek izmantotas tikai Krievijas nesējraķetes "Sojuz".

Iepriekš Braidesteins uzvēra, ka ir pārliecināts par Krievijas raķešu drošību un cer, ka amerikāņu kosmonauti drīz vien no jauna dosies kosmosā ar kuģi "Sojuz".

Ziņu lente
0