NATO iznīcinātāji turpinās treniņus Igaunijas gaisa telpā

© AP Photo / Mindaugas KulbisEurofighter Typhoon iznīcinātājs
Eurofighter Typhoon iznīcinātājs  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO iznīcinātāju lidojumi Igaunijas debesīs, tostarp arī pļaujošie lidojumi ir saskaņoti ar valsts Aviācijas departamentu un aviācijas dispečeru biedrību.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. NATO valstu kara lidmašīnas turpinās treniņlidojumus Igaunijas debesīs arī šonedēļ. No Emari aviācijas bāzes pacelsies Vācijas GKS iznīcinātāji Eurofighter, vēsta Sputnik Igaunija.

Vācijas Gaisa spēku iznīcinātājs Eurofighter - Sputnik Latvija
NATO aviācija atjaunoja treniņus Igaunijā

Interneta portāls Stolitsa.ee informēja, ka vācu lidotāju trenēsies vismaz 152 metru augstumā virs zemes. Igaunijas Aizsardzības spēku štābs uzsvēra, ka savus uzdevumus Eurofighter izpildīs, netuvojoties apdzīvotajām vietām. Atzīmēts, ka NATO iznīcinātāju lidojumi, tostarp arī pļaujošie lidojumi Igaunijas debesīs saskaņoti ar valsts Aviācijas departamentu un aviācijas dispečeru biedrību Lennuliiklusteenindus.

Vācijas GKS iznīcinātāji dislocēti Emari aviācijas bāzē atbilstoši NATO misijai, kuras mērķis ir aizsargāt Baltijas valstu gaisa telpu. Vācu lidotāji sākuši dežūru 30. augustā, nomainot Francijas kontingentu. Vācijas vienības pastāvīgā bāze atrodas Bavārijā, Neiburgā. Igaunijā dislocēti aptuveni 160 Luftwaffe karavīri. Viņi izmanto piecus iznīcinātājus.

Iepriekš Sputnik Igaunija jau vēstīja, ka NATO aviācijas lidojumi Igaunijas gaisa telpā tika atsākti augusta beigās pēc gandrīz mēnesi ilga pārtraukuma, kas radās pēc incidenta – "gaiss-gaiss" tipa kaujas raķetes AMRAAM kļūdainā starta Spānijas GKS iznīcinātāja Eurofighter mācību lidojuma laikā. Incidents notika 7. augustā Igaunijas dienvidu daļā. Raķete vēl joprojām nav atrasta.

Многоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija
Jānis Ādamsons: NATO raķetes starts Igaunijas debesīs nebija kļūdains

Spānijas GKS speciālā komisija atzina, ka incidenta iemesls ir pilota nevērība: pēc izmeklēšanas lidotājam piespriests naudas sods nedēļas izpeļņas apmērā, ko iespējams aizvietot ar divas nedēļas ilgu arestu.

NATO misija Baltijas valstu gaisa telpas robežu aizsardzībai tiek apmaksāta no apsargājamo valstu budžeta un turpinās kopš 2004. gada 29. martā, bet 2014. gadā aviobāze Emari Igaunijā kļuva par oficiālo lidlauku alianses kara lidmašīnu dislokācijai. Otra aviācijas vienība, kas piedalās misijā, dislocēta aviācijas bāzē Šauļos, Lietuvā.

Ziņu lente
0