Lietuvā Baltijas jūras krastā zvejnieku dēļ izmirst retu sugu putni

CC0 / pixabay / Baltijas jūra. Foto no arhīva
Baltijas jūra. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Divu gadu desmitu laikā putnu populācija šeit samazinājusies vairāk nekā uz pusi – kākauļi un tumšpīles iekļūst zvejnieku tīklos.

RĪGA, 15. oktobris – Sputnik. Lietuvas teritorijā Baltijas jūras krastā pēdējo divdesmit gadu laikā divu sugu pīļu – kākauļa un baltspoguļa tumšpīles populācija samazinājusies par 70%, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties LRT.

Ornitologi stāsta, ka putni sapinas zvejnieku tīklos un iet bojā. Ik gadus "lamatās" iekļūst līdz 1500 reto sugu pārstāvji.

Zinātnieki ierosina šogad iekļaut abu sugu pīles Lietuvas Sarkanajā grāmatā.

Баклан - Sputnik Latvija
Baltijas jūras kraukļi apēduši visas zivis

Ornitologs Jūlijs Morkūns pastāstīja, ka putni pārtiek no moluskiem, bezmugurkaulniekiem un sīkām zivīm. Pēc barības tie ienirst zem ūdens. Putni saskata medījumu tīklos, cenšas to saķert,taču zem ūdens tīkls nav saskatāms, tāpēc pīles tajā sapinas un vairs nespēj iznirt.

Klaipēdas ornitoloģijas universitāte izstrādā īpašas iekārtas, ko iespējams piestiprināt pie zvejnieku tīkliem, lai pīles atbaidītu.

Šis gads ir pārbaudījumu pilns Lietuvas faunai. Vasarā Lekavo ciema tuvumā Ventas upē ekologi fiksēja zivju masveida bojāeju. Tuvējā Kodžu HES pilnībā apturējusi ūdens plūsmu, un upe ir izsīkusi. Rezultātā krities skābekļa daudzums ūdenskrātuvē, un zivis sākušas izmirt.

Līdz šim upes fauna cieta no tveices – augstas temperatūras apstākļos ātrāk aug, tātad, ātrāk iet bojā ūdens augi, samazinās skābekļa daudzums upēs, masveidā iet bojā dzīvnieki, kam tas vitāli nepieciešams.

Ziņu lente
0