Krievija palīdzēs Irānai apiet ASV sankcijas, vēsta mediji

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins un Irānas prezidents Hasans Ruhani
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Irānas prezidents Hasans Ruhani - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irāna piegādās naftu Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām Kaspijas jūrā, bet pēc tam šī nafta nonāks starptautiskajā tirgū.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Krievija palīdzēs Irānai izstrādāt mehānismu, kas dāvās iespēju apiet ASV sankcijas, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Mako.co.il, kā rīcībā nonācis Izraēlas Ārlietu ministrijas slepens dokuments.

Atzīmēts, ka šo mehānismu atzinīgi novērtējuši Krievijas, Irānas un Turcijas līderi trīspusējā samitā, kas notika Teherānā 7. septembrī.

Raksta autore Dana Vaisa savā lapā Twitter paskaidrojusi, ka Irāna piegādās naftu Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām Kaspijas jūrā, bet pēc tam šī nafta nonāks starptautiskajā tirgū kā Krievijas produkts.

Turklāt, žurnāliste apgalvoja, ka tamlīdzīga mehānisma izveidi atbalstīs arī Eiropas valstis, kas tādējādi cenšas saglabāt kodoldarījumu ar Irānu.

Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Eiropas Savienība atradusi veidu apiet Amerikas sankcijas pret Irānu

Iepriekš "piecnieka" valstis (Lielbritānija, Vācija, Francija, Ķīna un Krievija) un Irāna pēc ministru tikšanās ANO kopējā paziņojumā vēstīja, ka ES radīs finanšu mehānismu norēķiniem ar Irānu, apejot ASV sankcijas.

2015. gada 14. jūlijā Irāna un starptautiskie vidutāji (Krievija, ASV, Lielbritānija, Ķīna, Francija un Vācija) panāca vēsturisku vienošanos par Irānas atomenerģētikas ilggadējās problēmas noregulēšanu. Tika pieņemts Kopējais vispārējais darbības plāns, kura izpildes rezultātā no Irānas tika atceltas ekonomiskās un finansiālās sankcijas, ko noteica ANO Drošības padome, ASV un Eiropas Savienība.

Maijā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Vašingtona izstājas no kodoldarījuma ar Irānu un atjauno visas pret šo valsti vērstās sankcijas, tostarp arī sekundārās, tas ir, ierobežojošos pasākumus pret valstīm, kas sadarbojas ar Irānu. Pārējie kodoldarījuma locekļi iebilda pret ASV soli. Valstis, kas saglabāja kodoldarījumu, izstrādā pasākumus ar mērķi aizsargāt kompānijas no ASV sankcijām par sadarbību ar Irānu.

Ziņu lente
0