Mišels Barnjē pastāstījis, kā virzās pārrunas par Brexit un Īrijas robežu

© Sputnik / Sergey MelkonovES karogs. Foto no arhīva
ES karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Virkne svarīgu jautājumu līgumā par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, tostarp arī Īrijas robežas problēma, vēl joprojām nav atrisināti, pavēstīja pārrunu vadītājs no ES puses Mišels Barnjē.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Virkne svarīgu jautājumu līgumā par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, tostarp arī Īrijas robežas problēma, vēl joprojām nav atrisināti, pavēstīja pārrunu vadītājs no ES puses Mišels Barnjē, informē RIA Novosti.

"Šodien mēs tikāmies ar (Lielbritānijas Brexit lietu ministru) Dominiku Rābu un Apvienotās Karalistes pārrunu dalībnieku komandu. Neskatoties uz intensīvo darbu, vairāki svarīgi jautājumi vēl joprojām nav atrisināti," – Barnjē pastāstīja savā lapā Twitter un atklāja, ka to starpā ir arī jautājums par Īrijas robežu.

Города мира. Дублин - Sputnik Latvija
Analītiķis: Īrijai ir pienācis laiks sekot Lielbritānijas piemēram un izstāties no ES

Jautājums par Īrijas robežu vēl joprojām ir viena no svarīgākajām Brexit problēmām: pusēm nāksies izlemt, kā nepārkāpt Belfāstas vienošanās noteikumus un nepieļaut reālas robežas parādīšanos starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku pēc Brexit un pie tam nepārkāpt Apvienotās Karalistes suverenitāti.

Lielbritānijai un ES jāpanāk gala vienošanās par valsts izstāšanās noteikumiem ne vēlāk kā novembrī. Ja tas netiks paveikts, iespējama aizkavēšanās jautājumā par vienošanās ratifikāciju, un tā nestāsies spēkā "šķiršanās" brīdī – 2019. gada 29. martā. Šādā situācijā iespējams "skarbais" Brexit – ne tikai vienošanos un normatīvo aktu laušana no Lielbritānijas puses, ko valsts ievēro kā savienības loceklis, bet arī nenoteiktība valsts tālākajās attiecībās ar Eiropas Savienību.

Ziņu lente
0