"Kaut kāds naftas cenu sprādziens": Latvijas iedzīvotāji pauž sašutumu par degvielas cenām

© pixabayDegvielas līmeņa rādītājs
Degvielas līmeņa rādītājs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvieši nav atstājuši bez uzmanības benzīna cenu kāpumu valstī: sociālo tīklu lietotāji cenšas noskaidrot iemeslu.

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Pēc neilgas stabilizācijas, degvielas cenas Baltijas valstīs turpina palielināties, vēsta Grani.lv.

Pagājušajā nedēļā Tallinā bija pats dārgākais benzīns: DUS Cirkle K 95. markas benzīns kļuva par 2,9% dārgāks – līdz 1,439 eiro par litru.

Cenā kāpis arī lētākais Baltijas benzīns – Viļņā. 95. benzīns kļuvis dārgāks par 0,5% - līdz 1,25 eiro par litru, savukārt dīzeļdegvielas cena pieaugusi par 0,7% - līdz 1,22 eiro par litru.

Rīgā DUS Cirkle K 95. benzīns šonedēļ kļuvis dārgāks par 2,3% - līdz 1,352 eiro par litru, savukārt dīzeļdegvielas cena pakāpusies par 3,2% - līdz 1,302 eiro par litru.

Latvijas žurnāliste Elita Veidemane sāka sarunu par degvielas cenu kāpumu savā Twitter mikroblogā.

"Degvielas cenas aug kaut kā ārprātīgi... kurš zina - kāpēc? Kaut kāds naftas cenu sprādziens pasaulē?" uzdevās ar jautājumu žurnāliste.

​Kompetentie sociālo tīklu lietotāji reaģēja, norādot, ka gada laikā Brent markas naftas barela cena kļuvusi gandrīz divreiz augstāka. Tāpat cilvēki sāka saukt papildu iemeslus, kuri varēja ietekmēt cenu kāpumu: ASV sankciju karš pret Irānu un Krieviju, karš Lībijā.

Vērts atzīmēt, ka Latvijā benzīna cenu ietekmē ne vien ārējie, bet arī iekšējie faktori. Tostarp, runa ir par degvielas akcīzes palielināšanu, kura notika 2018. gada sākumā. Akcīzes nodoklis tika palielināts par 9%. Turklāt no 16. aprīļa tika palielināts bioloģisko komponentu skaits degvielā, kas arī noveda pie tās sadārdzināšanās.

Kā Tuvie Austrumi ietekmē produktu cenas Latvijā

Runājot par ārējiem faktoriem, speciālisti, kuros, acīmredzami, ieklausās sociālo tīklu lietotāji, norāda, ka benzīna cenas ietekmē saspringtā situācija Tuvajos Austrumos. Tā ir ASV izstāšanās no kodoldarījuma ar Irānu un jaunu sankciju ieviešana pret Teherānu. Turklāt straujai naftas produktu eksporta samazināšanās no Venecuēlas arī ir sava ietekme uz situāciju pasaulē.

Стоимость бензина - Sputnik Latvija
Eiropas valstu saraksts ar vispieejamāko benzīnu

Vēl viens globālais faktors ir valūtas kursa svārstības – eiro kursa svārstības attiecībā pret dolāra kursu. Tas ir svarīgi, jo pasaules tirgū naftas darījumi joprojām tiek īstenoti ASV dolāros. Un visbeidzot, no 2018. gada 1. marta par 28,62% pieaugusi nodeva naftas produktu rezervēm.

Diemžēl, kā jau paziņoja Latvijas Finanšu ministrijā, benzīna cenu pieaugums būtiski ietekmējis patērētāju preču un pakalpojumu cenu kāpumu valstī.

Iepriekš eksperti norādīja, ka tas ir neizbēgami. Degvielas cenu kāpumam bija jānoved pie preču cenu pieauguma.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas direktore Ieva Ligere stāstīja, ka degvielas cenu kāpums ietekmēs katru Latvijas iedzīvotāju, arī tos, kam nav personīgā transportlīdzekļa, jo naftas produktu cenu kāpumam seko neizbēgams preču un pakalpojumu cenu pieaugums.

Šovasar neapmierinātie ar benzīna cenām latvieši organizēja veselu kustību ar nosaukumu Boikots. Šīs kustības Facebook grupā ir vairāki tūkstoši dalībnieku. Viņi aicina citus neapmierinātos vadītājus boikotēt degvielas tirgotāju DUS.

Ziņu lente
0