"Kā pusē jūs esat?": sociālie tīkli zīlē, vai prezidents ierobežos "ātros kredītus"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālo tīklu apmeklētāji ļoti asi atsaucās uz vairāku sabiedrisko organizāciju, sportistu un mūziķu lūgumu prezidentam neizsludināt Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus, kuri ierobežo "ātros kredītus".

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Diskusijas par "ātro kredītu" tēmu vēl joprojām nav noklusušas. Atgādināsim, ka priekšvēlēšanu drudzī aizejošās Saeimas deputāti steigšus pieņēma Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus, kuri ierobežo "ātros kredītus".

Taču Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācija (LAFPA), šķiet, vēl ir gatava cīnīties par šo grozījumu atcelšanu. Nesen asociācijas pārstāvis Aleksandrs Čerņagins paziņoja, ka organizācija gatavojas vērsties pie prezidenta Raimonda Vējoņa ar lūgumu neizsludināt grozījumus. Tāpat asociācija izskata iespēju vērsties tiesā, ja prezidents lūgumu noraidīs.

Diskusijā iekļāvušies pat sabiedriskie darbinieki, sportisti un mūziķi – arī viņi lūguši prezidentu neizsludināt grozījumus. Taču, spriežot pēc sociālo tīklu apmeklētāju reakcijas, lielākā daļa iedzīvotāju atbalsta "ātro kredītu" ierobežošanu.

​​"Dzīvojam džungļos, bl... Nahren tādus sportistus..." – vārdus īpaši neizvēloties, raksta Arvis.

Mūziķis Ralfs Eilands, kurš 2013. gadā pārstāvēja Latviju Eirovīzijā, šķiet, arī ir "ātro kredītu" naidnieku vidū.

​​"Un tad ir tādi loši kā es, kuri ir atteikušies reklamēt ātros kredītus, ar viņiem sadarboties. Laikam nemāku biznesu," – konstatēja dziedātājs. Jāpiebilst, ka lasītāji viņu nekavējoties atbalstīja par to, ka viņš nav piekritis piedalīties "ātro kredītu" reklāmā.

​​"Sanāk, ka sportisti un mūziķi ir arī nonākuši sms kredītu jūgā, tikai no citas puses," – uzskata Ojārs Kapteinis.

​"Mugurkaulu parādiet, Vējoni! Kā pusē Jūs esat? Tauta grib atelpu no kredītu jūga un nejēdzīgām reklāmām! Lai tie ātrie kredīti iet bekot!" – valsts prezidentu aicināja Igors.

Citi sociālo tīklu apmeklētāji ar rūgtu sarkasmu raksta, ka grozījumi, iespējams, netiks izsludināti. Piemēram, apmeklētājs Grūtupa rēgs savā lapā Twitter pat publicēja aptauju par šo jautājumu.

​​"Vai ātro kredītu biznesmeņi nopirks prezidentu Vējoni un viņš ātros kredītus ierobežojošo likumu atmetīs atpakaļ Saeimai?" – vaicāja Grūtupa rēgs. Spriežot pēc aptaujas datiem, lielākā daļa viņa lasītāju ir pārliecināti, ka "nopirks ar visu kanceleju".

Купюры евро в конверте - Sputnik Latvija
Uzņēmēji: pie ēnu ekonomikas noveduši augstie nodokļi, nevis parādi

Iepriekš LAFPA nosūtīja vēstuli prezidentam Raimondam Vējonim, kurā lūdza nosūtīt Saeimai atkārtotai izskatīšanai Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumus. Nebanku kreditēšanas nozares uzņēmumi savu lūgumu pamatoja ar to, ka izmaiņu dēļ īstermiņa aizņēmumi faktiski vairs nebūs pieejami.

Grozījumi paredze, ka līgumā par patēriņa kreditēšanu, kas noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz aizņēmuma atmaksu ar vienu maksājumu, summa nevar pārsniegt 50% valstī noteiktās minimālās algas – 215 eiro. Būtiski sarūk arī pieļaujamais kredīta procents – no tagadējiem 200% līdz 60% gadā. Paredzēti arī "ātro kredītu" reklāmas ierobežojumi.

Ziņu lente
0