Lietuvā noslēgta tiesvedība lietā par 1991. gada 13. janvāra notikumiem

CC0 / pixabay / Temīdas statuja
Temīdas statuja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietā apsūdzēti divi Krievijas pilsoņi – Jurijs Meļs un Genādijs Ivanovs. Vairāk nekā 60 cilvēki tiesāti aizmuguriski.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Viļņas apgabala tiesa piektdien pabeigusi lietas izskatīšanu par 1991. gada 13. janvāra notikumiem Viļņā, kuru rezultātā sadursmēs pie televīzijas torņa gājuši bojā 14 cilvēki un vairāk nekā 600 guvuši ievainojumus, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz RIA Novosti.

Spriedums tiks pasludināts nākamā gada 18. februārī.

Ieslodzītais - Sputnik Latvija
Izglābt ierindnieku Ņikuļinu: vai ir cerība uz atbrīvošanu

Lietā apsūdzēti divi Krievijas pilsoņi: Jurijs Meļs, kurš aizturēts Lietuvā 2014. gadā, un Genādijs Ivanovs, bijušais karavīrs, kurš dzīvoja Lietuvā. Apūdzība pieprasa piespriest Meļam brīvības atņemšanu uz 16 gadiem, ņemot vērā aresta termiņu no 2014. gada, Ivanovam – uz 12 gadiem. Meļs cita starpā apsūdzēts par to, ka 1991. gada traģisko notikumu laikā viņš bijis tanka komandieris.

Tāpat prokuratūra pieprasa atzīt par vainīgiem "kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci" vēl 64 cilvēkus, kuri apsūdzēti aizmuguriski, un piespriest viņiem brīvības atņemšanu uz laiku no 12 līdz 20 gadiem, vēsta ziņu aģentūra. Apsūdzētos aizstāv valsts iecelti advokāti.

"Lieta par 13. janvāra notikumiem"

Pirmā tiesas sēde notika 2016. gada 27. janvārī. Lietuvas prokuratūra apgalvo, ka 1991. gada janvārī pie Viļņas televīzijas torņa cilvēkus nogalinājuši padomju karavīri, taču nesniedz tam nekādus pierādījumus. Cilvēki, kuri notikumos piedalījās no padomju puses, norāda, ka notikusi provokācija, iedzīvotāji apšaudīti no māju jumtiem.

Митинг во время январских событий в Вильнюсе - Sputnik Latvija
"1991. gada 13. janvāra lietas" figurants Lietuvā nosaukts par politikas ķīlnieku

1990. gada 11. martā Lietuvas Augstākā padome pasludināja republikas neatkarības atjaunošanu. 1991. janvārī Lietuvā sākās nesankcionētas protesta akcijas, uz nekārtību vietu tika nosūtīti speciālo uzdevumu vienību darbinieki. Naktī uz 13. janvāri padomju bruņutehnikas kolonna devās uz Viļņas centru. Vēlāk sākās sadursmes, kuru rezultātā gāja bojā cilvēki.

Krievija ne vienu reizi vien ir atzīmējusi, ka tiesas procesā tiek pārkāpti starptautiskie un Lietuvas iekšējie kriminālo tiesību akti, lietas figurantiem izvirzītas apsūdzības atbilstoši pantiem, kuri tolaik nepastāvēja.

Šī gada jūlijā Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja lietu pret Lietuvas prokuroriem un tiesnešiem, ņemot vērā nevainīgu cilvēku saukšanu pie atbildības lietā par 1991. gada notikumiem. Krievijas Valsts dome uzsver, ka "13. janvāra lieta" ir politisks process "sodu tiesvedības ļaunākajās tradīcijās".

Ziņu lente
0