"Absolūta maldināšana": iedzīvotājs sašutis par šampinjoniem "bez konservantiem"

© pixabayŠampinjons
Šampinjons  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotājs sašutis, konstatējot, ka marinētu šampinjonu sastāvā ir piedeva E223, lai arī uz etiķetes sniegta informācija, ka produkts nesatur konservantus, taču atbildīgais dienests nav saskatījis pārkāpumus.

RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Marinētu šampinjonu burciņas etiķete, kas vēsta: produkts nesatur šampinjonus, radījusi Twitter apmeklētāja eipfruukt sašutumu.

"Absolūta patērētāju maldināšana! Spilva "bez konservantu" šampinjonos tomēr atrodas E223. Ko teiks PTACgovLV?" – paziņoja eipfruukt un aicināja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) darbiniekus komentēt publikāciju.

​Tomēr patērētāju aizstāvji paskaidroja, ka par pārtikas produktiem atbildīgā iestāde ir Latvijas Pārtikas un veterinārijas dienests, un ieteica vērsties pie tā speciālistiem.

​​"Pārtikas piedevai var būt vairākas funkcijas. To, kādu tā pilda produktā, pamato uzņēmums atkarībā no piedevas lietošanas mērķa un daudzuma," – paskaidroja Pārtikas un veterinārijas dienesta darbinieki.

Taču, šķiet, šī atbilde nav nomierinājusi visus lasītājus.

​"Tas ir nātrija matabisulfīts – sintētiskas izcelsmes pārtikas piedeva, ko izmanto kā konservantu un antioksidantu, lai novērstu produkta brūnēšanu. Tiešām tā pievienošana var netik uzskatīta kā konservanta pievienošana?" – nespēja noticēt Linda Mazure.

​Specialisti atbildēja, ka Regula par pārtikas piedevām nosaka, kādas piedevas ir krāsvielas, kādas - saldinātāji, bet pārējās piedevas nav sadalītas funkcionālajās kategorijās.

Pēc būtības, konservanta un antioksidanta funkcijas ir līdzīgas, jo abas pagarina produktu glabāšanās laiku, un aizsargā to no bojāšanās. Piedevām, kas netiek uzskatītas par saldinātājiem un krāsvielām, tostarp arī nātrija metabisulfītam, uzņēmums  pats nosaka funkciju, ko tās pilda produktā, un norāda to uz etiķetes.

"Ja ražotāja mērķis, pievienojot E223, ir antioksidanta funkcija, tad marķējums ir korekts," – pavēstīja Pārtikas un veterinārijas dienests.

Ziņu lente
0