Politika

Latvijas eksprezidents: novērsties no "Saskaņas" – neaudzinātība

© Sputnik / Sergey MelkonovУрна для голосования
Урна для голосования - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas eksprezidentu Gunti Ulmani nemulsina rekordzemais Saeimas vēlēšanu dalībnieku skaits – citās Eiropas valstīs patlaban balso kaptuveni 50% balsstiesību, tātad Latvija šajā aspektā iet kopsolī ar citiem.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Latvijas bijušais prezidents Guntis Ulmanis Latvijas radio 4 programmā "Darbojošās personas" komentēja Saeimas vēlēšanu rezultātus un pauda viedokli, ka Latvijas nākotni nav iespējams celt, ja netiks nivelēts nacionālais jautājums.

Pēc Ulmaņa domām, Saeimas vēlēšanas aizritēja mierīgi, bez jebkādas agresijas – nebija ne lielu skandālu, ne kandidatūru atcelšanas.

KPV LV partijas līderis Artuss Kaimiņš - Sputnik Latvija
Kaimiņš paziņoja, ka KPV LV rīkos pārrunas ar "Saskaņu"

Gunti Ulmani nemulsina rekordzemais Saeimas vēlēšanu dalībnieku skaits – citās Eiropas valstīs patlaban balso aptuveni 50% balsstiesību, tātad Latvija šajā aspektā iet kopsolī ar citiem. Vēlētāju zemā aktivitāte, viņaprāt, skaidrojama ar to, ka iedzīvotāju vidū zūd pārliecība par to, ka poliķi aizstāv viņu intereses.

Savukārt jautājumā par valdošās koalīcijas veidošanu Ulmanis pauda pārliecību, ka šo nedēļu Saeimā iekļuvušās partijas aizvadījušas "pa tukšo" – politisko spēku līderi nav snieguši nekādus konkrētus paziņojumus pēc pārrunām. Pat iemeslus, kuru dēļ Jaunā konservatīvā partija atteikusies sadarboties ar ZZS, neviens nav izskaidrojis, piezīmēja eksprezidents.

"Viņi taustīdamies mēģina izpētīt viens otra raksturu. Viņi skatās viens otram acīs un domā: vai es varēšu ar viņu vienoties, nevarēšu vienoties. Viņi pašlaik vēro viens otru – gan gribētos, gan bail mazliet... Pagaidīsim vēl nedēļu," – uzskata bijušais prezidents.

Pārrunas vajadzīgas ar visiem

Ulmanis paziņoja, ka atbalsta koalīcijas vidošanu atbilstoši partiju programmām.

"Ja kādai partijai ir atsevišķi punkti, ko tā stingri atbalsta, bet pārējie šos punktus absolūti nepieņem, tas ir saprotams. Taču vēlēšanas notika civilās sabiedrības vidū, ievēlēti 100 deputāti no Latvijas civilās sabiedrības, viņiem ir jāsarunājas," – uzsvēra Ulmanis.

Pēc viņa domām, partijām nedara godu mēģinājumi nekavējoties atsvešināties no kādas partijas, "nepaskaidrojot, pat nesveicinoties". Tas, ka sešas partijas atteikušās veidot koalīciju ar "Saskaņu", ir neaudzinātība.

Ulmanis atzīmēja, ka mēģinājumi nesarunāties ar noteiktu deputātu grupu (Saskaņa saņēmusi gandrīz ceturto daļu mandātu) nozīmē pateikt gandrīz 25% vēlētāju: jūs nepiedalāties valsts nākotnei svarīgu lēmumu pieņemšanā.

Nacionālais jautājums ir jāatliek pie malas

Latvijai nepieciešams sarežģīts integrācijas process, lai nacionalitātes jautājums atkāptos pagātnē, citādi nav iespējams runāt par vērā ņemamu nākotni valstij, uzskata Ulmanis.

Eksprezidents atzīmēja, ka aizvadītajās Saeimas vēlēšanās nepārprotami izpaudās vēlētāju etniskais dalījums. Pēc politiķa domām, tas nav pieļaujams.

Artuss Kaimiņš - Sputnik Latvija
Jauniņie nevienojas, KPV LV un ZZS tikšanās "paliek karājamies gaisā"

"Nevar vēlēšanu procesus pakļaut dažādiem etniskajiem motīviem un argumentācijai. Ikdienas dzīvē mēs taču viens otram nejautājam, kāda ir cilvēka ticība – katolis, luterānis vai pareizticīgais. Tā ir tava personiskā darīšana. Es gaidu, kad jautājums "kas tu esi pēc tautības" tiks atlikts vismaz patālāk, ja nu ne gluži pavisam projām, – apliecināja Ulmanis. – Tas sagandē un sakropļo visu jautājumu. Ko tas nozīmē, ka daļa tautas nobalsoja par "Saskaņu" – to, ka viņi nobalsoja par krieviem, vai? Tā nevajag būt. Lai arī daži cenšas pie tā novest."

Bijušais Latvijas vadītājs piebilda, ka iniciatīva integrācijas procesā jāuzņemas tieši latviešiem.

"Tas ir sarežģīts jautājums par veicamo integrāciju. Gan iniciatīvai, gan aktivitātei vispirms ir jānāk no latviešu puses. No to cilvēku puses, kuri sevi uzskata par Latvijas politiķiem, kuri ceļ lielu nākotni Latvijai. Ja mēs nevarēsim pārliecināt tik lielu skaitu cilvēku par to, ka viņi ir ļoti vajadzīgi Latvijai, tad par nākotni runāt ir ļoti sarežģīti," – secināja Ulmanis.

Ziņu lente
0