Bīstams loms: igauņu tralētājs atradis vācu mīnas

© Foto : Estonian Defence ForcesIgauņu karavīrs
Igauņu karavīrs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas un Somijas kopīgo militāro mācību "Baltic Shield 2018" laikā Igaunijas JKS mīnu tralētāja Ugandi jūrnieki Baltijas jūras dzīlēs atraduši divas nacistiskās Vācijas mīnas.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Trešais Reihs, kas aizgājis pagātnē, pateicoties Sarkanās armijas pūlēm, aiz sevis atstājis ne mazums biedējošu "pārsteigumu". Igaunijas un Somijas kopīgo militāro mācību "Baltic Shield 2018" laikā Igaunijas JKS mīnu tralētāja Ugandi jūrnieki Baltijas jūras dzīlēs atraduši divus Otrā pasaules kara laiku spridzekļus, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Tallinas pilsētas pārvaldes informatīvā izdevuma Stolitsa sniegto informāciju.

Nacistu atstātās mīnas tika atrastas ar hidrolokatora un identificētas ar zemūdens robota palīdzību. Atrasta viena EMC un viena EMD tipa mīna. Abas sver līdz pustonnai un satur 150-300 kilogramus spridzekļu.

Līdz ar mīnām mācību zonā tika atrasti aptuveni desmit mīnu enkuri. Daļa no tiem jau iepriekš iezīmētas kartē. Mācību gaitā tika atrastas arī XX gs. pirmās puses pretzemūdeņu metālisko tīklu bojas.

Igaunijas JKS mīnu tralētājs Ugandi mācībās Baltic Shield 2018 guva lielākos panākumus.

Mācības "Baltic Shield 2018" notika Igaunijas salas Naisāres rajonā. Mācību dalībnieki pārbaudīja jūras akvatoriju aptuveni 11 kvadrātkilometru platībā.

Kopā mīnu meklēšana sokas labāk

Iepriekš jau vēstīts, ka laikā no 8. līdz 11. oktobrim Igaunijas teritoriālajos ūdeņos notika Igaunijas un Somijas jūras kara mācību Baltic Shield 2018 pretmīnu posms. Tā oficiālais mērķis – jūras dibenā nogrimušo veco spridzekļu meklēšana un likvidācija.

«Калинин» — эскадренный миноносец типа «Изяслав», построенный по программе «усиленного» судостроения на 1913—1917 годы - Sputnik Latvija
Somu līcī atrasts Otrā pasaules kara laiku eskadras kuģis "Kaļiņin"

No Somijas Baltic Shield piedalījās 90 kara jūrnieki, no Igaunijas — 70.

Somu eskadru, ko komandēja Miki Raunu, veidoja mīnu tralētāji — kuģi Katanpää, Purunpää un Vahterpää. No Igaunijas JKS Baltic Shield piedalījās mīnu tralētājs Ugandi un štāba atbalsta kuģis Wambola, uz kura atradās ūdenslīdēju sapieru komanda.

Iepriekšējās Igaunijas un Somijas jūras kara mācības — Baltic Shield 2017 — notika 2017. gada 2.-6. oktobrī Arhipelāga jūrā. Tā ir Baltijas jūras daļa starp Botnijas un Somu līčiem Somijas teritoriālajos ūdeņos.

Kopīgas mācības ar divējādiem mērķiem

Neatkarīgais jūras kara eksperts Aleksandrs Mozgovojs pauda viedokli par to, ka Igaunijas un Somijas kopīgās mācības Baltic Shield pilda divus uzdevumus un pretmīnu operācija nav galvenais no tiem.

Sapieris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
"Ko ar to bumbu darīsim?". Latvijas iedzīvotāja atradusi dārzā mīnu

Intervijā radio Sputnik Aleksandrs Mozgovojs pastāstīja, ka Baltijas jūrā atrodas desmitiem tūkstošu mīnu, kas patiešām apdraud kuģniecību, tāpēc spridzekļu meklējumiem un likvidācijai ir liela nozīme. Taču šīm mācībām ir arī otrā puse, viņš uzskata.

Neatkarīgais jūras kara eksperts uzskata, ka divu valstu kopīgās militārās mācības ir kārtējais mēģinājums ievilkt Somiju NATO klēpī un ar šādiem pasākumiem ciešāk saistīt Skandināvijas valsti ar Ziemeļaktlantijas bloka jūras kara spēkiem.

Ziņu lente
0