Trīs jaunās Saeimas partijas varētu apturēt veselības aprūpes reformu

© pixabaySlimnīcas palāta
Slimnīcas palāta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Attīstībai/Par!", Jaunā konservatīvā partija un KPV LV iestājas pret veselības aprūpes reformu tās esošajā veidā, uzskatot, ka medicīnisko pakalpojumu sadalīšana divos nosacītos grozos atkarībā no iemaksu veikšanas varētu atstāt daudzus pacientus bez pienācīgas ārstēšanas.

RĪGA, 11. oktobris – Sputnik. Latvijas veselības aprūpes sistēma varētu pieredzēt radikāla izmaiņas gadījumā, ja valdošajā koalīcijā iekļūs "Attīstībai/Par!", Jaunā konservatīvā partija (JKP) un KPV LV – visiem trim politiskajiem spēkiem valsts obligātās veselības apdrošināšanas jautājums ir viens no svarīgākajiem, raksta Latvijas Avīze.

Viens no apvienības "Attīstībai/Par!" līderiem Daniels Pavļuts atgādināja, ka jau pērnā gada beigās apvienība pauda bažas par sekām, kuras daudziem iedzīvotājiem radīs Veselības finansējuma likuma pieņemšana, kuru viņš dēvē par diskriminējošo.

Ārsts - Sputnik Latvija
Nebiedē pat rēķini par 3000 eiro: tikai 800 latvieši apmaksājuši medicīnisko apdrošināšanu

"Veselības aprūpes finansējums neveidojas tikai no 1% sociālās apdrošināšanas iemaksas, ko solidāri maksā darba devējs un darba ņēmējs, bet arī no vispārējiem nodokļiem. Tagad iznāk tā, ka daudzi, kas maksā šos vispārējos nodokļus, nevarēs saņemt nepieciešamo ārstēšanu. Nav pieļaujams, ka ģimenes ārsti kļūst par "ēnu" ekonomikas apkarotājiem," uzskata Pavļuts.

"Attīstībai/Par!" valdes loceklis Juris Pūce arī uzskata par netaisnību, ka tā dēvēto pilno medicīnisko pakalpojumu grozu varēs saņemt tikai tie, kas strādā pēc darba līguma. Pēc viņa domām, tiem, kas nestrādā algotu darbu un jau ir nomaksājuši iemaksas par sevi paši, ir jāatgriež nauda. Uz jautājumu par to, kur jāmeklē līdzekļi veselības nozares finansēšanai, Pūce atbildēja, ka ir jāveido jauni finansējuma modeļi. Pēc viņa domām, veselības nozari ar nepieciešamajiem līdzekļiem iespējams nodrošināt nevis sociālās apdrošināšanas iemaksu palielināšanas veidā, bet gan uz valsts budžeta izdevumu struktūras izmaiņu rēķina.

Medikamenti - Sputnik Latvija
Ārstējies, nepārmaksājot: Latvijas iedzīvotāji pārāk daudz maksā par medikamentiem
Viņam piekrīt arī JKP premjera amata kandidāts Jānis Bordāns un viens no KPV LV līderiem Artuss Kaimiņš.

Tostarp, Jānis Bordāns LTV intervijā raidījumam "Rīta panorāma" paziņoja, ka Jaunās konservatīvās partijas pozīcija veselības aprūpes reformas jautājumā ir līdzīga principiem, par kuriem iestājas apvienība "Attīstībai/Par!". Pēc Bordāna sacītā, valdības pieņemtā reforma varētu atstāt daudzus pacientus bez pienācīga medicīnisko pakalpojumu apjoma. Viņš nepateica tieši, ka dalības gadījumā valdības koalīcijā JKP atcels reformu, taču apstiprināja, ka partija vēlētos to izmainīt.

Vēl pirms vēlēšanām KPV LV pārstāvis Artuss Kaimiņš paziņoja, ka medicīnisko pakalpojumu sadalīšana divos nosacītos grozos atkarībā no iemaksu veikšanas neatrisinās veselības aprūpes problēmas, bet gan drīzāk radīs jaunas.

Tonometrs - Sputnik Latvija
Latvija joprojām ieņem līderpozīciju ES pēc sirds slimību nāves gadījumu skaita

Kopš šī gada 1. septembra personām, kas nav veikušas sociālās iemaksas un nav automātiski apdrošinātas, veselības apdrošināšanas summa 2018. gadā noteikta 51,60 eiro apmērā par gadu, 2019. gadā – 154,80 eiro, 2020. gadā – 258 eiro gadā. Pretējā gadījumā viņiem būs pieejams tikai tā saucamais minimālais medicīnas pakalpojumu grozs, kurā iekļauti tādi pakalpojumi kā neatliekamā medicīniskā palīdzība, tostarp palīdzība grūtniecēm un dzemdību pieņemšana, ģimenes ārsta pakalpojumi (taču bez nosūtījumiem uz izmeklēšanu un analīzēm), no valsts budžeta kompensējamie medikamenti un medicīnas iekārtas, sabiedriski bīstamu slimību (psihiskās slimības un tuberkuloze) un medikamenti to ārstēšanai.

Automātiski apdrošināta 21 sociālā grupa, kuru vidū ir pensionāri, bērni, invalīdi, reģistrētie bezdarbnieki, dienas nodaļas studenti un citi.

Latvijas Veselības ministrijas vadītāja Anda Čakša skaidroja, ka bez valsts veselības apdrošināšanas palikušo personu skaits, iespējams, būs desmitkārt mazāks nekā tika uzskatīts agrāk – tikai 30 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0