Krievija UNESCO apsūdzēja Latviju etnosu spriedzes eskalācijā

© Sputnik / Табылды КадырбековVīrietis demonstrē sasistu dūri
Vīrietis demonstrē sasistu dūri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija un Ukraina rupji pārkāpj UNESCO Diskriminācijas apkarošanas konvenciju izglītības nozarē, uzsvēra Krievijas pastāvīgais pārstāvis Aleksandrs Kuzņecovs.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Krievijas pastāvīgais pārstāvis Aleksandrs Kuzņecovs 205. UNESCO Izpildošās padomes sesijā aicināja organizāciju sniegt publisku vērtējumu Latvijas un Ukrainas rīcībai nacionālo mazākumtautību izglītības pieejamības ierobežošanā dzimtajā valodā.

Latvija un Ukraina "asi ierobežoja nacionālo mazākumtautību izglītības pieejamību dzimtajā valodā, kas ved pie etnosu spriedzes eskalācijas", citē Kuzņecova vārdus RIA Novosti.

"Uzskatām, ka UNESCO jāieņem aktīvāka pozīcija rupju tās normatīvo aktu pārkāpumu gadījumos. Runa ir par Ukrainu un Latviju, kuras ratificējušas UNESCO Diskriminācijas apkarošanas konvenciju izglītības nozarē," paziņoja Kuzņecovs.

Pastāvīgais pārstāvis uzsvēra, ka Maskava sagaida no UNESCO objektīvu publisku vērtējumu šo valstu rīcībai.

Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Vienīgā izeja – braukt prom: reforma nožņaugusi izglītību Latvijā

Latvijas Saeima 23. martā apstiprināja, savukārt prezidents Raimonds Vējonis 2. aprīlī parakstīja Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz pāreju uz mācībām latviešu valodā. Reformu nacionālo mazākumtautību mācību iestādēs paredzēts pabeigt līdz 2021./2022. mācību gadam.

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji reformu uztvēra ļoti negatīvi, pār valsti vēlās protestu vilnis. Krievija apsolīja darīt visu iespējamo, lai Latvijā tiktu ievērotas krievvalodīgo tiesības uz izglītību krievu valodā. Krievijas ĀM regulāri piesaista ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību Latvijas varasiestāžu diskriminējošajai politikai valodas jomā. Sakarā ar skolu reformas īstenošanu Krievijas Valsts Dome pieņēma paziņojumu par ekonomiskiem mēriem attiecībā pret Latviju.

Latvijā dzīvo mazāk nekā divi miljoni cilvēku. Valsts valoda valstī ir latviešu valoda. Neskatoties uz to, ka krievu valodā runā apmēram 40% valsts iedzīvotāju, tai ir svešvalodas statuss.

Skola - Sputnik Latvija
Vanaga par izglītības reformu: vainīgi būs pedagogi

Ukrainā pastāvīgi skan aicinājumi aizliegt visu, kas saistīts ar Krieviju vai krievu valodu. Pagājušajā nedēļā Rada pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu "Par ukraiņu valodas funkcionēšanas nodrošināšanu valsts valodas statusā", kurš paredz tikai ukraiņu valodas izmantošanu praktiski visās dzīves jomās — tam ir jākļūst par obligāto valsts un vietējo pašvaldību iestāžu valodu, un par obligātu valodu visās izglītības iestādēs, slimnīcās un pakalpojumu nozarei.

Šobrīd krievu valodas izmantošanu Ukrainā nosaka 2012. gada likums par valsts valodu politikas pamatiem, kurā paredzēta iespēja oficiālai krievu valodas izmantošanai reģionālās valodas statusā 13 no 27 valsts reģioniem.    

Ziņu lente
0